Video

Drugslab ontdekt in puin van afgebrande ijsfabriek

21 december 2023 om 13:13 • Aangepast 8 januari om 11:57
nl
In het puin van de ijsfabriek die vrijdag afbrandde in Waalwijk, zijn de restanten gevonden van een drugslab. Specialisten haalden zeker zes zwartgeblakerde ketels uit de puinhopen. De politie laat weten 'dat er aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van een drugslab' maar geeft verder nog weinig details. De eigenaren van het pand reageren verbaasd. Ze zeggen dat het lab niet in de ijsfabriek zat maar in een afzonderlijk deel van het pand zat dat ze verhuurden.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Donderdagochtend zagen ooggetuigen ineens mensen op het terrein rondlopen. Dat bleken politiemensen van het zogenoemde LFO-team. Dat is altijd zichtbaar na de vondst van een drugslaboratorium. Ook het ontmantelingsteam van SEON was aan het werk op het terrein. Die combinatie betekent dat er iets illegaals is gevonden, soms een grote hennepkwekerij maar meestal een lab.

Ketels
Dat vermoeden werd bevestigd rond het middaguur uit de materialen die de specialisten veilig stelden. Er werden drie kleine ketels en drie grote ketels zichtbaar. Alle ketels waren zwartgeblakerd door de brand in de fabriek.

Dit type ketels wordt altijd gevonden in drugslabs. Ze worden gebruikt om chemische stoffen te koken.

Verhuurd
Of het lab iets met de brand te maken heeft dat wordt uitgezocht. Er was donderdag ook een speurhond actief in de puinhopen. De politie heeft een commandowagen neergezet.

Het bedrijf laat weten dat ze 'niks met het drugslab te maken heeft'. De zoon van de eigenaar zegt tegenover Omroep Brabant dat het gedeelte waarin het lab is gevonden, werd verhuurd. Dat deel van het pand zou losstaan van de ijsfabriek.

De familie 'betreurt de gang van zaken' en is geschrokken en verbaasd over de vondst.

Er is nog niemand opgepakt.

Compleet verwoest
De brand woedde vrijdagavond aan de Industrieweg in Waalwijk bij ijsfabriek Maras. Het pand werd compleet verwoest. Het bedrijf bestond sinds 1997 en leverde ijs in heel Europa. Over de oorzaak van de brand was nog niks bekend.

Brand te horen op tv
Het bijzondere was dat de brand 'hoorbaar' was voor televisiekijkers in het hele land. Op NPO1 was er die avond een rechtstreekse uitzending uit Waalwijk van Scrooge-Live. Op de achtergrond klonken op een gegeven moment massaal sirenes van uitrukkende brandweerwagens.

Zo zag de brand er vrijdag uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!