Vallende bakstenen en gevaarlijke badkamers: acht Brabantse bouwfouten

5 januari om 10:49 • Aangepast 17 januari om 02:04
nl
Een appartementencomplex in aanbouw in Schaijk moet weer afgebroken worden. Reden: de fundering is te laag aangelegd en moet worden opgehoogd. Dat kan niet zonder het gebouw in aanbouw weer af te breken en helemaal opnieuw te beginnen. Het is niet de eerste keer dat het in Brabant misgaat door een bouwfout. Een overzicht.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Januari 2024
De nieuwbouwappartementen aan de Repellaan in Schaijk zijn nog niet af, maar moeten toch al tegen de vlakte door een bouwfout rond de fundering.

September 2020
In 2020 ging het mis in Breda. Of eigenlijk al tien jaar eerder, want bij de bouw van ouderencomplex Vredenbergh is men vergeten de badkamers te aarden. Bouwfoutje bedankt, maar wel eentje die potentieel gevaarlijk kan zijn.

2020
In het jaar 2020 komen er opeens stukjes gevel van woontoren De Regent in Eindhoven naar beneden. Dat kan gevaarlijk zijn, de bewoners moesten onder andere hekken laten plaatsen. Wie dat betaalt is een vraag waar de rechter in 2024 uitspraak over gaat doen.

Juli 2019
De balkons van meer dan twintig koopappartementen aan de Zwijnsbergenstraat in Breda moesten ondersteund worden met een stempel. Door een bouwfout hingen de balkons een beetje over, en dat zorgde voor wateroverlast. Gevaarlijk is het nooit geweest, verzekerde het bouwbedrijf de bewoners.

De parkeergarage van Eindhoven Airport (foto: ANP).
De parkeergarage van Eindhoven Airport (foto: ANP).

Mei 2017
De bekendste zaak uit dit lijstje is waarschijnlijk wel de parkeergarage van Eindhoven Airport, die in mei 2017 deels instortte. In 2018 werd duidelijk dat het om een bouwfout ging: door een ontwerpfout in de vloeren kon de fundering het gewicht niet aan.

Februari 2016
Op de 27e februari in 2016 gaat het helemaal mis in het monumentale pand op de hoek van de Markt in Den Bosch, waar opticien Pearle zit gevestigd. Bouwvakkers haalde een scheidingswand weg, waarop het gebouw instortte. Het houten wandje bleek een draagmuur, een foutje uit 1992.

Bekijk hier beelden van het instorten van het pand:

Wachten op privacy instellingen...

2016
Sinds de oplevering in 2016 wordt het NS-station Breda geteisterd door problemen door bouwfouten. Een verzakt busstation, stenen die uit het plafond naar beneden komen en lekkages zijn maar een deel van de problemen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog kleine problemen met het station.

September 2014
Bij een ongeval bij meststoffenfabriek Van de Reijt in Waalwijk kwamen in 2014 twee medewerkers om het leven. Eén van de acht keerwanden kwam naar beneden waardoor de twee bedolven werden onder betonblokken. Cobouw, een dagblad voor de bouwsector concludeerde dat deskundigen 'tal van bouwfouten' vonden op oude bouwtekeningen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!