Karin Bruers in tranen: getouwtrek over restaurant drijft haar tot wanhoop

10 januari om 17:38 • Aangepast 19 januari om 02:05
nl
In tranen valt Karin Bruers na de rechtszaak haar dochter in de armen. De Tilburgse cabaretière heeft net gehoord dat de bestuursrechter anderhalve maand nodig heeft voor een uitspraak over het veganistische restaurant dat ze wil beginnen. Weer extra vertraging. De buren hebben haar opnieuw voor de rechter gesleept. “Wanneer houden die mensen op?”, vraagt Bruers zich wanhopig af.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De buren van Bruers zijn niet de minsten: horeca-iconen Jan en Monique Meurs. Ze werden groot met supermarkt Lekker en Laag en nu hebben ze een brasserie pal tegenover Bruers’ bouwplaats, in de Oisterwijkse bossen en vennen. Volgens de Meursen deugt de omgevingsvergunning die de gemeente heeft verleend niet.

“Het moet nou klaar zijn. We zijn gewoon op.”

Over het veganistische hotel en restaurant van Bruers lopen al een jaar rechtszaken. Al die tijd kan ze niet bouwen. En dat breekt haar op, nadat de rechter heeft gezegd dat hij pas op 21 februari uitspraak zal doen: “God weet wat ze dan weer gaan doen. Het moet nou klaar zijn. We zijn gewoon op”, zegt ze in tranen.

In september leek het nog dat Bruers verder kon. Toen besliste de rechter dat ze geen milieuregels overtreedt. Maar de Meursen lieten het er niet bij zitten. Hun pijnpunt is nu het aantal parkeerplaatsen dat Bruers voor haar restaurant in de planning heeft: 22 stuks. Volgens hen is dat te weinig.

Bruers zit klem, want ook stikstofuitstoot is een probleem. De rechter besliste eerder dat Bruers geen stikstof mag uitstoten, daarom bedacht ze dat er alleen elektrische auto’s bij haar mogen parkeren.

"Wanneer houden die mensen op?"

Maar hoe controleer je dat, vroeg de rechter zich woensdagmiddag tijdens de zitting af. De gemeente zegt dat het niet te controleren is. Maar volgens Bruers is het simpel: “Ik werk alleen met reservering, brandstofauto’s komen niet op mijn terrein.”

Al het juridische gedoe drijft Bruers tot wanhoop. “Hoe ik het ook regel, met parkeerplekken en alleen op reservering: pakt hij me niet op stikstof, dan naait hij me wel met fossiele brandstof. Wanneer houden die mensen op?”, zegt ze over haar buren.

Jan en Monique Meurs willen woensdag niet reageren. Wel vertelden ze tijdens de zitting dat ze niets tegen Bruers’ plannen voor een restaurant hebben. Eerder zei Monique Meurs tegen Omroep Brabant: “Wij vinden het fijn als er iemand naast ons komt, maar ook zij moet zich aan de regels houden.”

“Ze steken tien dolken in mijn rug en vragen of ik daarna koffie wil.”

Kunnen de partijen misschien samen een bak koffie drinken? Vroeg de rechter zich af. De Meursen zijn ertoe bereid, lieten ze tijdens de zitting blijken. Bruers: “Maar als je tien dolken in je rug krijgt, vragen ze daarna: ‘Wil je koffie?’ Ja, maar haal dan effe de helft van de dolken eruit. Nee dat doen ze niet, ze steken er nog eentje bij. Ze doen alleen maar een charme-offensief. Ze zorgen er willens en wetens voor dat het niet doorgaat. Dat is hun doel.”

OOK DE MOEITE WAARD:

Karin Bruers is in tranen nu de bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

Karin Bruers mag toch hotel bouwen, Jan en Monique Meurs verliezen zaak

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.