Indy van Hees overleefde het stintdrama en leerde leven met haar verdriet

30 januari om 11:25 • Aangepast 9 februari om 02:05
nl
Het stintongeluk in Oss, iets meer dan vijf jaar geleden, staat bij veel mensen nog in het geheugen gegrift. Vier jonge kinderen kwamen daarbij om het leven op het spoor bij station West in Oss. De Stint, een elektrische bolderkar, waarin de kinderen zaten kwam rond negen uur onderweg naar school in botsing met een trein. Indy van Hees (toen 11 jaar) overleefde samen met de bestuurster het vreselijke ongeluk. Onder anderen haar zusjes Dana (8) en Liva (4) vonden de dood.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De inmiddels zestien jaar oude Indy was maandagavond te gast bij het RTL-programma Humberto. Presentator Tan maakte eind vorig jaar de documentaire 'Vijf jaar na de Stint'. In de tv-studio vertelde Indy over de reacties op de documentaire en hoe ze haar leven na het ongeluk op 20 september 2018 weer heeft opgepakt.

"We kregen hele positieve reacties, ook van mensen die ik persoonlijk niet kende. Dat we als gezin heel sterk zijn op dit moment en ik zelf ook", vertelt Indy. "Dat gaf me echt kracht, om van anderen te horen dat ik het goed doe en dat we er samen goed aan doen om op deze manier door te gaan."

"Het maakt niet uit hoe mensen reageren, als ze maar weten wat er is gebeurd."

Aan tafel bij Humberto vertelt Indy dat zij en haar ouders nog vaak worden herinnerd aan het dramatische ongeluk. "Op sommige momenten is het moeilijk om dat met elkaar of met anderen te delen. Mensen kunnen er soms heel ongemakkelijk op reageren, maar dat ben ik eigenlijk inmiddels al wel gewend. En ik leer daar ook mee omgaan. Het maakt ook niet echt uit hoe mensen reageren, als ze maar weten van ons verhaal en wat er is gebeurd."

Door het ongeluk heeft Indy in het dagelijks leven nog veel pijn aan haar been. "In het ziekenhuis word ik goed behandeld door de artsen. Met behandelingen kan ik de pijn goed verdragen. Het gaat al beter dan een halfjaar geleden."

"Ik heb leren omgaan met verdriet."

De documentaire heeft bij Indy heel wat losgemaakt. "Het heeft me geleerd om mijn verdriet te uiten. Ik heb leren omgaan met het verdriet en krijg daar ook hulp bij. Hierdoor gaat het nu beter en kan ik mijn ei kwijt bij papa en mama."

Ouders Wendy en Erwin zijn in de studio aanwezig bij het gesprek. Gevraagd naar haar dochter, vindt Wendy dat het goed gaat met haar dochter. "Ze gaat nieuwe stappen zetten in haar leven. De wijde wereld in en plannen maken voor de toekomst. Dat doet je als moeder goed. Je wilt ze natuurlijk bij je houden. De angst die er bij is gekomen gaat nooit meer weg. Het is soms ook wel moeilijk om haar los te gaan laten."

Ook gaat Indy nieuwe uitdagingen aan. "Ik ben gescout voor een missverkiezing. Daar ga ik aan meedoen. Het maakt niet uit of je littekens hebt, een been mist of iets van een beperking hebt. Ik durf in de finale, zaterdag, ook in een bikini te lopen. Ik wil me graag aan andere mensen laten zien. Het helpt me ook bij mijn verwerking."

Dit vind je ook interessant:
Stintdrama: vijf jaar geleden ging het gruwelijk mis in Oss

Humberto Tan praat met ouders van kinderen die omkwamen bij stint-ongeluk

5 jaar na de Stint: getroffen ouders over hun band en hun '3 musketiers'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!