Breekt de spreidingswet het Steenbergs verzet tegen asielzoekers?

1 februari om 11:00 • Aangepast 9 februari om 02:07
nl
Op weinig plekken in Nederland liep de discussie over de opvang van asielzoekers hoger op dan in Steenbergen. Feit is dat sinds een uit de hand gelopen bijeenkomst van negen jaar geleden geen vluchteling is opgevangen in de gemeente. De vraag is nu of de Spreidingswet, die vanaf donderdag in werking treedt, alsnog roet in het eten gooit van de tegenstanders.
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

In de voorlopige berekening van het Centraal Orgaan Asielzoekers, het COA, moet Steenbergen plaats bieden aan 135 asielzoekers. Veel minder dan de zeshonderd waar negen jaar geleden sprake van was. "Mocht er een aanvraag komen dan zullen we er ons tegen blijven verzetten", zegt Ed Hobo, raadslid van de lokale Volkspartij en tegenstander van het eerste uur.

"Nederland moet de instroom van asielzoekers beperken."

Of zijn verzet het verschil gaat maken, moet nog blijken. Wat de Steenbergse wethouder Nadir Baali betreft, is de deur bij voorbaat niet dicht. "We houden ons aan de wet en we moeten hierbij keuzes maken. Daarvoor zullen we eerst in kaart brengen wat de consequenties, opties en voorwaarden zijn. Er zijn nog geen locaties in beeld."

Ed Hobo verwacht bij een nieuwe discussie geen taferelen zoals in 2015 toen in gemeenschapshuis ’t Cromwiel hooligans met spreekkoren een inspreekster de mond snoerden. "Achteraf ben ik niet trots op wat daar toen gebeurde. Dit keer zal het niet zover komen, omdat de nieuwe coalitie volgens mij de Spreidingswet niet gaat toepassen."

Ed verwacht dat het niet vaart zal lopen met die Spreidingswet. "Nederland loopt over en daarom gaat de nieuwe regering de instroom van asielzoekers flink beperken. Het is dan niet langer noodzakelijk om gemeentes te verplichten", denkt hij. "Er zijn hier al heel veel arbeidsmigranten en we voldoen aan de wettelijke normen voor de opvang van statushouders. Hier is echt geen draagvlak voor asielzoekers dus dan zullen ze hierover geen hommeles gaan zoeken."

"Ik werd overstemd door demonstranten."

Yvonne van Deursen heeft juist goede verwachtingen van de Spreidingswet. Zij probeerde negen jaar geleden tijdens een protestbijeenkomst bij de kerk om de discussie over de asielopvang 'menselijk' te maken, zoals ze het zelf zegt. “We moeten solidair zijn met de mensen in Ter Apel. Dat wil niet zeggen dat we iedereen hier maar op moeten vangen, zoals gelukzoekers uit veilige landen. Voor een beperkt aantal vluchtelingen uit oorlogsgebieden moet er ruimte blijven”, zegt Yvonne.

“Ik miste de nuance maar ik werd overstemd door demonstranten die mijn zelfgemaakte papieren hart met rotte eieren bekogelden. Ik denk niet dat deze grimmige sfeer zich nog eens zal herhalen.”

Vorig jaar deed het college van burgemeester en wethouders nog een laatste poging om een opvanglocatie voor asielzoekers mogelijk te maken. Even zag het er naar uit dat de gemeenteraad in zou stemmen met een compromis voor de opvang van 75 minderjarige asielzoekers. Maar uiteindelijk trokken de coalitiepartijen hun steun in.

"Ik ben positief, maar niet vooringenomen."

Volgens wethouder Nadir Baali is er na de invoering van de Spreidingswet sprake van een ‘nieuwe realiteit’ waarover de gemeenteraad zich nog niet heeft uitgesproken. “Persoonlijk ben ik positief over de Spreidingswet, maar als bestuurder ben ik niet vooringenomen.” Volgens de wethouder is niks doen een keuze waarbij de gemeente het risico loopt om zelf de regie kwijt te raken.

Met de Spreidingswet staat de deur voor asielzoekers ook in Steenbergen op een kier. Feit is dat de gemeente de communicatie hierover anders zal moeten aanpakken, daar zijn vriend en vijand het over eens.

De bijeenkomst in 2015 in gemeenschapshuis 't Cromwiel in Steenbergen ging gepaard met spreekkoren:

Wachten op privacy instellingen...

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Kijk hier: zo veel asielzoekers moet jouw gemeente gaan opvangen

Omroep Brabant was van maandag 29 januari tot en met donderdag 1 februari aanwezig in gemeenschapshuis 't Cromwiel in Steenbergen om op zoek te gaan naar jouw verhaal. Heb je ons gemist en wil je jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een bericht naar [email protected] of app ons op 040-2949492.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!