PVV en VVD willen meer zware criminelen in Vught: plek voor acht cellen

8 februari om 21:56 • Aangepast 23 februari om 02:01
nl
Een oud pand op het terrein van de PI Vught moet verbouwd worden zodat er plek is voor acht cellen voor de zwaarste criminelen. Die verbouwing kost 30 miljoen euro. "Er zijn meer plekken voor criminele kopstukken nodig", schrijven VVD en PVV in een plan dat ze hebben ingediend. "De beste plek is Vught."

Daar zit immers al de EBI (Extra Beveilgde Inrichting) waar criminele kopstukken zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder vastzitten. "In Vught is specifieke ervaring opgedaan met de beveiliging van criminele kopstukken."

Bovendien zouden op het terrein van de PI Vught meerdere panden leeg staan. De PVV en VVD hebben de TEBI (Tijdelijke Extra Beveiligde Inrichting) op het oog. Het complex is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter. In 1993 werd daar de TEBI geopend nadat meerdere criminelen uit verschillende gevangenissen in Nederland waren ontsnapt. De TEBI telde 33 cellen.

"Dit gebouw kan met een verbouwing bijna EBI-waardig gemaakt worden en er kunnen minimaal acht cellen komen", aldus de twee politieke partijen donderdag in een voorstel dat ze hebben ingediend tijdens een begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vlissingen
Demissionair minister Franc Weerwind is geen voorstander van het plan. Er worden al op andere plekken speciale cellen gebouwd voor de gevaarlijkste criminelen. Zo is de gevangenis in Sittard de vijfde in het land die zo'n Afdeling Intensief Toezicht (AIT) krijgt, een soort EBI-light. In Brabant zijn er geen AIT's.

Naast Vught komt er over ongeveer zes jaar ook nog een EBI in Vlissingen.

Inwoners van Vught maakten zich lange tijd zorgen over zware criminelen, die tijdens het transport van en naar de rechtbank door woonwijken kwamen. In januari is er echter een nieuwe weg geopend, waardoor gevangenen niet meer dwars door het dorp hoeven. Omdat de route door een beschermd natuurgebied loopt, ligt de weg er in principe maximaal 10 jaar.

Volgens de meest recente bezettingscijfers van PI Vught afgelopen zomer waren er 606 cellen bezet, 84 vrij en 58 buiten gebruik.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Minder zware criminelen door het dorp: PI Vught krijgt een nieuwe weg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!