Meer geld voor Helmondse zwerfdieren: 'Mensen laten hond of kat weglopen'

25 februari om 12:00 • Aangepast 5 maart om 02:01
nl
Zo'n twee keer per maand treffen medewerkers van de dierenambulance in Helmond een loslopende hond aan. Voor hen is het duidelijk te merken: deze honden hadden ooit een baasje. Een van de redenen dat mensen hun huisdier ‘weg laten lopen’ is het niet kunnen betalen van de dierenarts. Met een nieuwe regeling hoopt de dierenambulance en de gemeente daar nu een einde aan te maken.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Volgens Twan Spierings van de Stichting Dierenambulance en Dierenasiel neemt het aantal dakloze dieren in Helmond toe. In Helmond bestond al drie jaar de regeling dat mensen met een smalle beurs gratis de hond of kat konden castreren of steriliseren. Zo’n honderd inwoners maakten er gebruik van. Nu is het potje verhoogd naar 52 duizend euro en kunnen mensen ook voor andere kosten een beroep doen op bijstand. Dat bedrag kan oplopen tot 300 euro per jaar.

“Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt Spierings. “Wij hebben hopelijk zo min mogelijk straatnestjes, waar we kosten aan hebben. Vorig jaar zijn er in Helmond 400 kittens op straat geboren.” Maar belangrijker is het sociale voordeel van een ruimere regeling. “Mensen komen in een moeilijke financiële situatie terecht en krijgen te horen: 'je moet je huisdier maar wegdoen'.” Volgens Spierings is er bij 9 van de 10 dieren die op straat worden aangetroffen een medisch probleem.

"Mensen hebben leefgeld van 50 euro per week."

Spierings hoopt dat meer mensen hun huisdier nu bij zich kunnen houden. “Mensen hebben vaak leefgeld van 50 euro per week. Als de kat ziek wordt, kunnen ze niets betalen. Mensen zien dan soms geen andere uitweg dan het dier weg te laten lopen. Voer regelen lukt vaak nog wel voor het baasje, maar voor medische ingrepen moet je toch naar de dierenarts.”

Een slecht gebit, een slechte huid, lange nagels of een oude breuk. Schichtig en angstig gedrag, maar vervolgens heel sociaal en luisterend naar commando's. Het zijn de kenmerken van dieren die eens een baasje hadden, maar nu verwaarloosd op straat worden gevonden.

"Het verplicht scheiden is afschuwelijk."

De redenen waarom dieren hun baasje kwijtraken, zijn vaak schrijnend. Spierings kan het niet aanzien hoe ouderen die naar een verpleeghuis moeten, worden gescheiden van hun huisdier. “Voor alleenstaande ouderen met een AOW-tje bijvoorbeeld is een huisdier alles wat ze hebben. Je kent het beeld misschien wel, het oude vrouwtje met het hondje aan de riem. Ze komt dan nog buiten met de hond en heeft wat te verzorgen.”

De dierenambulance vangt ook dieren op van ouderen die naar een verpleeghuis moeten. “Dat verplicht scheiden is afschuwelijk”, zegt Spierings. “Ik ben er dan ook voor dat het dier na langdurig samenzijn gewoon mee zou moeten kunnen.”

De ruimere vergoedingen zijn nu alleen in Helmond te krijgen. De Dierenambulance en de gemeente haalden het idee uit Amsterdam. De ambulance rijdt ook rond in Laarbeek, Gemert-Bakel, Asten en Someren. Spierings hoopt dat deze gemeenten ook mee doen. “Je ziet wel dat in dorpen om ons heen de houding over bijvoorbeeld een zwerfkat heel anders is. In de stad gaan mensen meteen bellen. Maar de boer in het dorp maakt zich er niet druk om.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Kat Ozzy was 2 jaar lang vermist, nu heeft baasje Jamie hem terug

Zoekteam vindt al 100 weggelopen honden: tips voor als je huisdier kwijt is

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!