Video

Man (20) dreigde met bom en wapens op school: 'Een stomdronken actie'

28 februari om 12:33 • Aangepast 13 maart om 02:03
nl
De 20-jarige man die vorig jaar november dreigde basisschool de Coppele in Oisterwijk op te blazen en docenten neer te schieten, ontkent dat hij dit echt van plan was. "Het was een uitspatting. Een stomdronken actie van een jongere die de gevolgen van zijn acties niet kon overzien." Dit verklaarde zijn advocaat woensdagmorgen tijdens een inleidende zitting bij de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Zijn cliënt wordt ervan beschuldigd dat hij op 14 november vorig jaar vroeg in de ochtend basisschool de Coppele aan de Willem de Zwijgerlaan binnenging en een klaslokaal in stormde. Er volgden uren van enorme spanning in en om de school. Ook bewoners in de directe omgeving beleefden hectische en spannende momenten.

De man uit Oisterwijk zou met een terroristisch misdrijf hebben gedreigd. Hij zou Allahu Akbar (‘God is groot’ in het Arabisch) hebben geroepen en hebben gezegd dat hij een bom en een wapen bij zich had. Ook riep hij in het Engels dat hij iedereen zou doden: “Kill, kill, terrorism.”

De gealarmeerde politie nam geen enkel risico. Zo werd een speciaal arrestatieteam ingeschakeld. De school werd ontruimd en tegen halfeen die middag werd de man aangehouden. Er raakte niemand gewond.

De advocaat van de verdachte vindt dat hij zeker geen terroristisch motief had. De raadsman verklaarde al eerder dat de Oisterwijker erg veel drank en drugs had gebruikt.

'Nauwelijks verstaanbaar'
Volgens zijn advocaat maakte hij die dag een verwarde indruk. Een medewerker van Hotel Druiventros in Berkel-Enschot, waar de man eerder die ochtend was, zou dit hebben bevestigd. Ook zou de man later in de school juist onsamenhangend en nauwelijks verstaanbaar dreigementen hebben geuit. Die moesten dus niet zo letterlijk worden genomen, meent de raadsman. Er zijn volgens hem bovendien bij zijn aanhouding en bij hem thuis geen wapens gevonden.

Volgens zijn raadsman kampt zijn cliënt met diverse persoonlijke problemen en wordt dit niet beter zolang hij in de gevangenis blijft zitten. Hij wil daarom voor behandeling naar een kliniek. Maar vooral wil hij thuis en in de buurt van zijn opa zijn, die is getroffen door hartfalen.

Bommelding Centraal Station
De advocaat hoopte dat zijn cliënt onder deze en andere voorwaarden zou worden vrijgelaten. De rechtbank ging niet mee in dit verzoek en bepaalde dat de verdachte vast blijft zitten. In deze beslissing speelde ook mee dat de verdachte nog niet zo lang geleden betrokken was bij een bommelding op het Centraal Station in Den Haag.

Net als de officier van justitie is ze bang dat de verdachte in herhaling valt. Ook vinden beiden dat het belang van de samenleving zwaarder weegt. Wel werd ingestemd met het verzoek om twee docentes te horen.

De verdachte zelf was niet aanwezig in de rechtbank. Zijn advocaat had de zaak besloten willen laten behandelen, maar de rechtbank zag dit niet zitten. Daarop besloot zijn cliënt, die al maanden vastzit, niet te komen. Eind mei gaat de zaak verder.

Urenlang was er sprake van enorme spanning in en om school:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.