Moordpoging Tim Hofman was volgens OM bedoeld als terroristische aanslag

6 maart om 14:30 • Aangepast 15 maart om 02:00
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanklacht tegen de verdachte in de zaak rond televisiemaker Tim Hofman uitgebreid. Het OM verdenkt hem van poging tot moord op Hofman met een terroristisch oogmerk. Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen de 42-jarige Chris T. uit Breda. De verdachte was hierbij niet aanwezig en ook Hofman ontbrak op de zitting.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Eerder luidde het zwaartepunt van de aanklacht het voorbereiden van moord. Het onderzoek in de zaak is afgerond, aldus de officier, waarna de definitieve aanklacht is opgesteld. In een korte toelichting op het terroristische motief zei de aanklager dat T. 'een deel van de bevolking angst heeft willen aanjagen door Hofman als slachtoffer te kiezen'.

Doodschieten
De advocaat van de verdachte, Emma Hoffman, wilde op vragen hierover niet ingaan. Zij stelde eerder dat haar cliënt een psychose had toen hij zich op 6 september in Hilversum in het gebouw van BNNVARA bij de receptie meldde, met de mededeling dat hij Hofman wilde doodschieten.

De man zou de tv-maker nooit iets hebben willen aandoen. Die visie handhaaft de raadsvrouw. T. is onlangs in het Pieter Baan Centrum geplaatst waar psychiatrisch deskundigen zijn gedrag observeren.

Handtekening van Hofman
Op 6 september had de verdachte zich al eerder op de dag bij de receptie gemeld, maar toen met het verhaal dat hij een handtekening van Hofman wilde hebben.

Na het tweede, bedreigende bezoek werd de politie gealarmeerd. Zij arresteerde de man direct buiten het pand. Hofman was daar toen niet aanwezig.

Gaspistool
Justitie heeft ook nog een andere beschuldiging op de aanklacht gezet: T. zou op 18 augustus de moord op een hulpverlener in Oss hebben voorbereid. Hij zou met een vuurwapen, een omgebouwd gaspistool, naar de werkplek van het slachtoffer zijn gegaan.

Het zou om hetzelfde wapen gaan dat hij op 6 september op het Mediapark bij zich had. Ook aan het wapenbezit heeft het OM het terroristisch oogmerk toegevoegd op de aanklacht.

'Extreemlinkse personen'
Hofman is inmiddels als getuige gehoord in de zaak, bevestigt T.'s advocaat. Hij heeft de gebeurtenissen vorig jaar gereconstrueerd in zijn programma BOOS. De verdachte zou volgens hem door hem te doden een signaal hebben willen afgeven aan de samenleving, gericht op 'extreemlinkse personen'.

De rechtbank hoopt de zaak op 18 september inhoudelijk te kunnen behandelen. Daarvoor zullen nog twee tussentijdse zittingen plaatsvinden, op 29 mei en 17 juli.

OOK HET LEZEN WAARD:

Bredanaar die Tim Hofman wilde doden, wordt psychisch onderzocht

Gewapende man in het BNNVARA-gebouw wilde Tim Hofman vermoorden

Bredanaar die presentator Tim Hofman wilde doden had een psychose

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!