Rini moest na 50 jaar wijken voor wegverbreding die er nog altijd niet is

13 maart om 12:00 • Aangepast 22 maart om 02:00
nl
Rini Weijers (71) woonde zijn hele leven aan de N279 bij Boerdonk. En jarenlang leefde hij met het vooruitzicht dat er een wegverbreding zou komen. Daarvoor zou zijn huis tegen de grond moeten. Om een einde te maken aan de knagende onzekerheid, verkocht hij zijn huis een paar jaar geleden aan de provincie. Alleen zijn de plannen nu nog steeds niet rond. Rini ziet nu vanaf zijn nieuwe adres niet alleen het oude huis aftakelen. Ook de emotionele band en de herinneringen brokkelen af en dat doet zeer.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Op nog geen 50 meter van de drukke N279 staat het huis waar Rini zijn hele leven heeft gewoond. Terwijl de vrachtwagens voorbij denderen wijst hij naar de goot en het mos op het dak. “Ja, je kan zien dat het huis achteruit gaat. Dat het ouder wordt.”

In 1931 bouwde de opa van Rini langs de Zuid-Willemsvaart zelf een huis, vlakbij het veerhuis. Dat is de plek waar mensen vroeger met een klein pontje het kanaal konden oversteken. Het is het huis waar Rini is geboren, opgegroeid en altijd heeft gewoond. Hij wijst naar een veldje naast het huis. “Hier hadden we als kind een voetbalveldje gemaakt en veel gespeeld met de jongens uit het dorp.”

"Er begon een erg onzekere tijd."

De weg langs de Zuid-Willemsvaart, de N279, werd in al die jaren steeds drukker en drukker. “Ja, dat hebben we echt gemerkt”, vertelt Rini. “Vooral de herrie nam toe. Het slaapkamerraam stond altijd open. En bleef open, want je went eraan.”

Doordat er steeds meer verkeer voorbij raasde, kwamen er plannen om de weg aan te pakken. “Rond 2008 werd daar al over gesproken. Er begon voor ons een erg onzekere tijd. Want we wisten niet wat het voor ons zou betekenen. Er zou een dag komen dat we hier weg moesten”, kijkt Rini terug.

"Nu moesten we echt weg."

Die dag kwam in 2017. “Er kwam iemand van de provincie langs om te vertellen dat we binnen een jaar weg moesten. Maar een half jaar later veranderden de plannen en konden we toch blijven. Zaten we wéér in de onzekerheid. Ja, het is onvoorstelbaar. Dat je niet weet of je wel of niet weg moet. Dat doet wel wat met iemand.”

Het meest vervelende uit die periode, vindt Rini dat hij niet wist of hij moest investeren in zijn huis. Hij wilde het graag isoleren. “We hebben de spouwmuren geïsoleerd. En we wilden aan het dak beginnen toen de provincie in 2020 weer langskwam. Nu moesten we echt weg.”

"Ik ga kijken naar de sloop."

De provincie kocht het huis en sinds drie jaar woont Rini samen met zijn vrouw in een mooi huis in Aarle-Rixtel op 10 minuten rijden van Boerdonk. Hij woont nu heel dicht bij zijn kleinkinderen. “We zijn heel blij met het nieuwe plekje. Maar met mijn oude huis heb ik nog steeds een emotionele band. Ik ga er regelmatig nog eens kijken.”

Intussen is de provincie druk bezig om een nieuw plan te maken voor de verbreding van de N279. Het gaat alleen nog jaren duren voor het werk kan beginnen. Het huis wordt nu bewoond door antikrakers. “De jongens die er wonen zorgen er goed voor”, zegt Rini.

“Het huis gaat zeker een keer worden gesloopt. Op die dag ga ik kijken en ga ik de sloop filmen. Dan wordt het samen met alle andere foto’s een herinnering aan alles wat ik hier had.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Er zijn de de afgelopen jaren heel veel plannen gemaakt voor de N279 die telkens niet door gingen.

Ondernemers vinden dat er snel iets aan de N279 moet gebeuren.

Het oude huis van Rini in de jaren '30 (foto: privearchief).
Het oude huis van Rini in de jaren '30 (foto: privearchief).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!