Video

Lenny Kuhr krijgt bloemen en kaarten als steunbetuiging

26 maart om 19:42 • Aangepast 2 april om 19:50
nl
Zangeres Lenny Kuhr krijgt veel steun na het verstoren van haar concert zondag door pro-Palestijnse activisten in Waalwijk. "Ik heb zoveel bloemen en kaarten gekregen. Dat doet me ongelofelijk veel goed", zei ze na afloop van haar optreden van dinsdag in Stadskanaal.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het liefst wil de 74-jarige zangeres uit Nederwetten niet veel ruchtbaarheid geven aan de activisten, van wie ze vermoedt dat er een organisatie achter zit. "Ze hadden tien kaartjes gekocht, ze waren met z'n vieren. Dat betaal je niet zomaar."

Het concert in Stadskanaal dinsdag, waar extra veiligheidsmaatregelen waren getroffen, verliep zonder problemen. Kuhr zei tegen burgemeester Klaas Sloots dat ze zich 'heel veilig' heeft gevoeld. Ze zei het wel jammer te vinden dat media werden geweerd.

Tijdens haar concert ging ze amper in op wat er zondag in Waalwijk is gebeurd. Vlak voordat ze het lied 'In mijn boek' zong, zei ze alleen: "Wat er de laatste dagen is gebeurd en ook deze dag, komt vast in dit boek te staan."

"Ik heb ook veel mailtjes gekregen waarin mensen verschrikkelijke dingen schrijven."

Bang was ze niet na het verstoren van het concert afgelopen zondag, maar ze is wel kwaad dat dit kon gebeuren. "De brutaliteit waarmee inbreuk is gemaakt op de intimiteit van de voorstelling." De zangeres zei wel al een tijdje een voorgevoel te hebben gehad dat er eens iets kon gebeuren.

"Ik heb ook veel mailtjes gekregen waarin mensen verschrikkelijke dingen schrijven. Verwensingen aan mij en mijn familie, op zo'n gruwelijke manier."

Kuhr is joods en spreekt van antisemitisme. De activisten noemden zondag ook de kinderen en kleinkinderen van de zangeres, die in Israël wonen. Twee kleinkinderen zijn dienstplichtig. Kuhr zei dat ook zij erg zijn geschrokken, maar ook 'heel trots' zijn op hoe er is gehandeld, mede door haar man Rob Frank die ook ingreep.

De Tweede Kamer eist van het kabinet een veel daadkrachtiger optreden tegen antisemitische protesten binnen de cultuursector, zo schrijft de Volkskrant. Van links tot rechts zijn partijen verontwaardigd over de verstoring van het concert.

De voorzitters van bijna alle Tweede Kamerfracties hebben dinsdagavond een verklaring ondertekend, waarin ze hun afschuw uitspreken over de terugkeer van Jodenhaat 'op plekken waar iedereen vrij en veilig moet kunnen samenkomen'. Aanleiding is het belagen van Kuhr.

Aanstaande vrijdag, Goede Vrijdag, staat Kuhr opnieuw op het podium, deze keer in Monster. Maandag was nog niet duidelijk of het door zou gaan. De eigenaresse van het theater waar het optreden plaatsvindt, gaf dinsdag aan dat het door kan gaan. Ze zegt zich weinig zorgen te maken, omdat het om een kleinschalig concert gaat. Wel worden er extra maatregelen genomen zoals controles.

Bekijk hieronder de beelden van de activisten:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.