Video

Motorrijder scheurt met 277 per uur over de A16: taakstraf en rijverbod

3 april om 18:36 • Aangepast 19 april om 02:11
nl
Een 32-jarige motorrijder schaamt zich voor de levensgevaarlijke capriolen die hij in augustus 2020 uithaalde met twee andere motorrijders. De coureurs reden die dag met een topsnelheid van ruim 270 kilometer over de snelweg A16 van Breda naar Rotterdam. Hun rit werd gefilmd en massaal op internet gedeeld. “Ik zou dit nu nooit meer doen. Ik ben pas vader geworden”, vertelde hij woensdag voor de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De rechtbank was onder de indruk van de spijtbetuiging, maar vond uiteraard ook dat de man uit het Zuid-Hollandse Rhoon gestraft moet worden. De havenwerker kreeg een taakstraf van 50 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken met een proeftijd van twee jaar.

Ook mag de man drie jaar niet op zijn motor rijden. Hij mag nog wel een auto besturen. Mocht hij de komende jaren in een auto in de fout gaan, dan komt ook hier een eind aan.

De twee andere motorrijders (26 en 27) uit Almere en Rotterdam werden in 2021 al veroordeeld tot twee weken cel en vijf jaar rijontzegging van een motor. Ook gaan ze nog eens twee maanden de gevangenis in wanneer ze weer de fout ingaan, zo bepaalde de rechter toen.

"Ze spelen met het leven van anderen."

Normaal gesproken ben je in een halfuur van Breda naar Rotterdam. De drie motorrijders deden er in augustus 2020 elf minuten over. Ze negeerden de maximumsnelheden van 70 en 130 kilometer per uur. Ook reden ze heel dicht op ander verkeer, haalden ze links én rechts in en reden ze over de vluchtstrook.

De officier van justitie citeerde wat mensen achterlieten onder het massaal bekeken filmpje: “Wat een idioten, wat een imbecielen, ze spelen met het leven van anderen.” De officier legde uit dat gezien de enorme snelheid een botsing tot doden of zwaargewonden had kunnen leiden.

De man uit Rhoon kon zich heel goed voorstellen dat er zo op hun rijgedrag wordt gereageerd: “Ik heb zeer onverantwoordelijk en gevaarlijk voor anderen en mezelf gereden. Ik dacht alleen maar gas erop. Onderweg had ik elf minuten na kunnen denken waarom ik dit deed, maar stond er toen geen moment bij stil. Nu kijk ik er met afschuw op terug. Ik herken er mezelf niet in, kennelijk had ik behoefte aan een adrenalinekick.”

"Het zal me niet meer gebeuren."

“Ik heb ook een boze reactie gelezen van iemand wiens kind door een ongeluk om het leven is gekomen. Ik ben pas getrouwd, we hebben net een kind. Het zal me niet meer gebeuren.”

Jaren geleden ging hij er bijna dagelijks op uit met mijn motor. Het is sinds eind 2020 zijn wereldje niet meer. De lol is hem helemaal vergaan. “Ik wil dit achter me laten. Met die twee andere motorrijders heb ik sindsdien amper contact gehad. Toevallig kwam ik een van hen pas nog tegen. Ook hij was net getrouwd en had het over een zwart moment. Ik heb er zeker van geleerd en hou voortaan altijd goed in de gaten hoe hard ik rij.”

Bekijk hier de beelden van de dollemansrit:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!