Aantal mensen met mazelen stijgt: 46 besmettingen

4 april om 12:02 • Aangepast 19 april om 02:11
nl
Het aantal mensen met mazelen in Brabant is sinds begin dit jaar opgelopen tot 46. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM die donderdag zijn gepubliceerd. Het gaat om 43 gevallen in Zuidoost-Brabant en 3 patiënten in Midden- en Noordoost-Brabant.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het aantal besmettingen in Europa nam vorig jaar al toe. Vooral in Oost-Europa waren in het najaar van vorig jaar veel meldingen van mazelen. Het RIVM acht de kans dan ook groot dat de komende weken in Nederland meer mensen besmet raken met het mazelenvirus. Toch is er volgens de instantie geen sprake van een uitbraak.

Volgens het RIVM zijn de mensen die de infectieziekten hebben opgelopen schoolgaande kinderen en hun directe contacten, een aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa en een reiziger uit Oost-Europa.

De GGD Zuidoost-Brabant en GGD Hart voor Brabant zijn na de meldingen meteen gestart met bron- en contactonderzoek. Ouders van de getroffen school zijn geïnformeerd en er zijn vaccinaties aangeboden.

Ernstige complicaties
Op 26 maart stond het aantal meldingen in Zuidoost-Brabant op 28 besmettingen. Toen ging het vooral om ongevaccineerde kinderen van rond de vijf jaar. De laatste grote mazelen-epidemie was in 2013. Toen liepen bijna 2700 mensen in Nederland mazelen op. Mazelen zijn heel besmettelijk. Voor de meeste mensen die mazelen oplopen, verloopt de ziekte relatief mild, maar soms kunnen patiënten ernstige complicaties krijgen, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. In zeldzame gevallen overlijden mensen aan mazelen. Voor de jongste kinderen is het risico groter dan voor volwassenen.

Kinderen kunnen worden gevaccineerd tegen mazelen maar de vaccinatiegraad is de afgelopen jaren gedaald tot minder dan negentig procent. De bevolking is goed beschermd als 95 procent ingeënt is. De aantallen die het RIVM donderdag naar buiten heeft gebracht, zijn de meldingen tot en met eind maart. Ze kunnen nog stijgen, omdat sommige meldingen later binnen komen.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Deze arts legt uit of we ons zorgen moeten maken over mazelen

Je baby laten vaccineren tegen de mazelen, dit is waarom dat niet kan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!