Aziaten investeren in FC Den Bosch: 'De club naar een hoger niveau tillen'

11 april om 20:30 • Aangepast 26 april om 02:02
nl
Na de Georgische eigenaar Kakhi Jordania en een meerderheidsbelang van Amerikaanse aandeelhouders in 2021, komt FC Den Bosch nu deels in handen van Aziatische investeerders. Opnieuw dus buitenlanders die geld in de Bossche club steken. Maar dat was geen garantie voor succes, zo wees het recente verleden uit. Volgens de nieuwe technisch directeur Bernard Schuiteman zijn het nu partijen die graag de Bossche club verder willen helpen. "Het zijn geen mensen die zeggen: Hier heb je een paar miljoen, doe maar wat."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Rustig is het al jaren niet bij FC Den Bosch. Met Jordania aan de macht verliep het sportief gezien tijdelijk goed, maar toen de KNVB geen groen licht gaf voor een overname, eindigde de relatie in een vechtscheiding. Onder de Amerikanen moest het allemaal beter worden. "Ons gezamenlijke doel is binnen afzienbare tijd weer meedoen om de bovenste plekken in de Keuken Kampioen Divisie, een duurzame, gezonde bedrijfsvoering en een sterke organisatie neerzetten die klaar is voor de toekomst", aldus toenmalige algemeen directeur Rob Almering in 2021.

Sportief gezien gaat het echter al jaren zeer matig. Dit seizoen staan ze negentiende en op die plek eindigden ze vorig seizoen ook. Daar komt bij dat een aantal Amerikaanse aandeelhouders niet voldeed aan de financiële verplichtingen. Eind maart van dit jaar maakte FC Den Bosch bekend dat de Amerikanen vertrekken en dat vier nieuwe -nu blijkt Aziatische- aandeelhouders de betalingsverplichtingen overnemen en in de club gaan investeren.

Wederom buitenlandse investeerders dus en opnieuw mooie woorden. "De nieuwe aandeelhouders zullen de komende seizoenen voor de nodige stabiliteit zorgen door tijdig het budget te waarborgen", aldus FC Den Bosch.

"Stap voor stap de club naar een hoger niveau tillen."

Volgens de nieuwe technisch directeur Bernard Schuiteman kan iedereen met een FC Den Bosch-hart erop vertrouwen dat de investeerders het beste voor hebben met de club. “Ze willen stap voor stap proberen deze club naar een hoger niveau te tillen. Niet alleen het eerste elftal, maar ook onder andere de jeugdopleiding en de gehele infrastructuur.”

Wat niet bijdraagt aan rust binnen de club, is het ontslag van hoofdtrainer Tomasz Kaczmarek op de eerste werkdag van Schuiteman. “Dat is niet leuk, maar ik houd van een duidelijke lijn. Voor een andere speelwijze willen we vanaf dag één aan de slag gaan, niet pas vanaf komende zomer. Het zorgt direct voor nieuwe energie.”

De huidige spelersgroep zal er volgend seizoen heel anders uitzien. “De selectie is niet in balans met bijvoorbeeld te veel centrale verdedigers en huurlingen. Mijn doel is om met een kleinere selectie te werken met kwalitatief goede en hongerige spelers. Van eigen jeugd, topamateurs tot buitenlandse spelers. FC Den Bosch is als etalage heel interessant voor spelers.”

Voor uitspraken over promotie naar de Eredivisie moet je niet bij Schuiteman zijn. “We willen omhoog met de club, maar ik koppel daar geen plek op de ranglijst aan. We moeten creatief zijn, maar de potentie is er. FC Den Bosch heeft een gigantische achterban qua fans en sponsors. Zo denken de investeerders er ook over. Ze bemoeien zich niet met het beleid, daar ben ik verantwoordelijk voor. Als het goed gaat, krijg ik misschien een schouderklopje. Als het slecht gaat, ga ik met de billen bloot."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Huwelijk FC Den Bosch met Kakhi Jordania werd vechtscheiding: de rechtszaak

Amerikanen weg bij FC Den Bosch: 'Einde aan onrust', hoopt de club

FC Den Bosch overgenomen door Aziaten: 'Financiële problemen over'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!