Video

Omgeving coffeeshop veiligheidsrisicogebied: politie gaat er fouilleren

14 april om 10:50 • Aangepast 27 april om 02:05
nl
Na een reeks van aanslagen op coffeeshop Caza in Tilburg gaan agenten vanaf maandag in een groot gebied rondom de zaak preventief fouilleren. Burgemeester Theo Weterings van gemeente Tilburg heeft dat besloten. Ook in het Wilhelminapark kunnen mensen gefouilleerd worden.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

De maatregel in het zogenaamde veiligheidsrisicogebied duurt zes maanden. De gemeente neemt hiermee een forsere stap om de aanslagen op de coffeeshop te stoppen. In de afgelopen twee jaar zijn er zeven aanslagen op Caza geweest. Zo is het pand verschillende keren beschoten en werden er brandbommen naar de coffeeshop gegooid. Dat er een maart een molotov cocktail op de stoep landde en er weer schoten werden gelost, lijkt voor de gemeente de reden te zijn geweest om over te gaan op preventief fouilleren.

Groot gebied
Tot het gebied waar agenten kunnen fouilleren horen meer dan tien straten waar behalve de Gasthuisring onder meer de Hart van Brabantlaan, Spoorlaan en het Wilhelminapark bij komen. In het park zijn de afgelopen tijd meerdere mensen met wapens aangehouden. Daarom is er niet lang geleden al een mobiele camera geplaatst.

Niks te verbergen
Tilburgers die in het aangewezen gebied wonen lijken zich niet druk te maken om het preventief fouilleren. Sterker nog, veel mensen vinden het wel een goed idee. "Een goede actie lijkt me," zegt Tilburger Paul Visser. Hij woont vlakbij de coffeeshop. "Door al die aanslagen hier om de hoek is de veiligheid er niet beter op geworden. Dus als ze verdachte personen hier in de buurt gaan fouilleren dan vind ik dat prima."

Als we een voorbijganger vragen of we in zijn tas mogen kijken, doet hij die meteen open. "Ja hoor, dat mag," zegt hij lachend. "Ik vind fouilleren geen enkel probleem als het voor de veiligheid is. Ik heb niks te verbergen."

Maar de meeste mensen betwijfelen wel of het ook gaat helpen om de aanslagen bij de coffeeshop te stoppen. "Dat denk ik eerlijk gezegd niet," zegt een mevrouw die haar hondje uitlaat. "Ik denk dat de mensen die die aanslagen plegen slim genoeg zijn om de komende tijd hier in de buurt niet met een molotov cocktail te gaan lopen. Maar goed, alles wat misschien kan helpen moeten ze zeker doen."

Weer open
Caza is door de gemeente na de aanslagen meerdere keren voor periodes van weken en maanden gesloten. Ook is er politiebewaking geweest en stonden er vaak beveiligers voor de deur. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden voor de aanslagen.

De coffeeshop is op dit moment dicht vanwege de laatste aanslag en gaat vanaf maandag weer open. Dan gaat ook de maatregel van het preventief fouilleren in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!