Aangifte tegen Russen om dood cameraman Stan Storimans

19 april om 08:11 • Aangepast 4 mei om 02:08
nl
Jeroen Akkermans, correspondent van RTL Nieuws, doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen zes Russische militairen. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de dood van cameraman Stan Storimans uit Goirle. Dat meldt RTL Nieuws. Storimans kwam in 2008 om het leven in Georgië bij de inslag van een Russische raket met clustermunitie. De aangifte doet hij samen met Marjolein Storimans, de vrouw van de omgekomen cameraman.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Akkermans deed jarenlang onderzoek naar de aanval en werkte samen met burgeronderzoekers die onderzoek doen in openbare bronnen. Dat wordt Open Source Intelligence (OSINT) genoemd. Ze hebben zes Russen geïdentificeerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de dodelijke raketaanval. Het gaat onder meer om de chauffeur van de raket-lanceerinstallatie, een aantal hogere officieren van de eenheid en de toenmalige commandanten.

Storimans kwam om het leven in de Georgische stad Gori. Daar woedde destijds een korte oorlog. Gori was die dag grotendeels verlaten en geen militair doelwit. Bij de aanval kwamen naast Storimans ook elf Georgiërs om. Jeroen Akkermans raakte zelf gewond.

"Ze liegen erover en proberen er al die jaren mee weg te komen."

"Rusland ontkent nog altijd verantwoordelijk te zijn, ondanks de schat aan video-, foto- en forensisch bewijs die er ligt", zegt Jeroen Akkermans bij RTL Nieuws. "Ze liegen erover en proberen er al die jaren mee weg te komen. Maar ik wil nog steeds dat er gerechtigheid komt. Voor Stan en al die anderen."

In de aangifte valt te lezen dat het type raket dat is ingeslagen bij de aanval, alleen van Rusland kan zijn. Dat zou blijken uit serienummers die op de brokstukken zijn gevonden. Alleen Rusland beschikte in die tijd over dat type raket. Ook zou onderzoek aantonen dat de raket vanaf Russisch grondgebied moet zijn afgevuurd op de stad Gori. Advocaat Barbara van Straaten van Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers heeft op basis van het onderzoek dat is gedaan, veel vertrouwen in de zaak en verwacht dat het Openbaar Ministerie overgaat tot een onderzoek.

"Het gaat om een raketaanval op een burgerdoel en toch heeft nog steeds geen rechter naar deze zaak gekeken."

Eerdere pogingen om iemand veroordeeld te krijgen voor de aanval strandden bij het Internationaal Strafhof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Het gaat om een raketaanval op een burgerdoel en toch heeft nog steeds geen rechter naar deze zaak gekeken. En dat is heel pijnlijk. Na bijna zestien jaar raakt ons geduld op en voelen we ons verplicht om zelf deze stap te zetten", aldus Akkermans bij RTL Nieuws.

De aangifte is ingediend bij het Team Internationale Misdrijven van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het gaat waarschijnlijk enkele maanden duren om te bepalen of ze overgaat tot vervolging.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Stan Storimans werd gedood door Russische clusterbom, nu is er een reconstructie van de fatale dag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!