Video

'Ratten Buster' knalt 175 ratten af, plaag voorlopig voorbij

2 mei om 15:39 • Aangepast 15 mei om 02:01
nl
De plaag van bruine ratten bij het foodcourt in Oosterhout is voorlopig voorbij. De afgelopen weken heeft 'Ratten Buster' Mike Heutink maar liefst 175 ratten doodgeschoten. De in het verdelgen van ratten gespecialiseerde Heutink was door de gemeente ingehuurd omdat de plaag steeds erger werd. Zelfs op klaarlichte dag liepen de beesten rondom de McDonalds, KFC en La Place.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Het moet een waar feest zijn voor de ratten om op het foodcourt te wonen. De bezoekers gooien er massaal etensresten uit de auto. De beestjes voelen zich er zo goed thuis, dat ze zelfs bij daglicht op zoek gaan naar voedsel. Normaal gesproken laten ratten zich alleen in het donker zien. Twee avonden ging Mike Heutink aan de slag om ze met een speciale luchtbuks af te schieten. Met het eindresultaat van 175 ratten is hij dik tevreden.

Voorlopig is de plaag voorbij, met de nadruk op voorlopig. "Want als de hygiëne rond de fastfoodrestaurants niet verbetert, dan is het probleem binnen een paar maanden weer net zo erg", zegt Heutink. Eef Stopendaal van de gemeente Oosterhout is het daar mee eens: "Ik ben op Koningsnacht daar even wezen kijken en je schrikt je rot van wat mensen allemaal voor troep uit hun auto's gooien. Daar is een mentaliteitsverandering voor nodig, maar dat is een kwestie van een lange adem."

Begin april maakte Rat-buster Mike Heutink beelden met een warmtecamera van de rattenplaag. Bezoekers van de horecazaken daar schrokken van de hoeveelheid ratten.

Begin april zijn er honderd ratten afgeschoten en afgelopen maandag nog eens 75. De grootste rat die Heutink neerschoot was maar liefst één kilo zwaar! Heutink noemt het bizar hoeveel ratten er op het terrein bij de fastfoodketens rondlopen. "Waar voedsel ligt, daar voelen ze zich thuis." De rattenbestrijder kreeg alleen maar bijval en positieve reacties op zijn werk. "Dierenactivisten hebben zich niet gemeld, maar als die zelf met ratten te doen krijgen thuis, dan piepen ze ook wel anders."

De komende weken evalueert de gemeente de actie. Ondertussen wil Oosterhout met wat maatregelen de overlast al proberen te beperken. Zo wordt het bedrijventerrein gemaaid en ook het gras langs de snelweg A27, die ernaast loopt, wordt gekortwiekt om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor de ratten. Of de Rat-Buster binnenkort weer in actie komt in Oosterhout ,is nog onduidelijk. Maar zeker is dat het probleem niet zomaar is opgelost.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Zo komt het dat zwerfafval ratten aantrekt en zo kom je er weer vanaf

Rattenplaag bij fastfoodrestaurants: 'Al 100 ratten afgeschoten'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!