Video

Eigenaar distributiecentrum emotioneel na brand: '40 jaar aan werk weg'

6 mei om 19:15 • Aangepast 22 mei om 02:05
nl
In een dag tijd werd zijn hele bedrijf verwoest. Directeur Tonnie van den Boogaard (66) heeft tranen in zijn ogen en een brok in zijn keel als hij over de schade praat. 75 procent van zijn bedrijf, gespecialiseerd in logistiek, brandde af. "Ik zag veertig jaar aan werk voorbij trekken. Alles is in één keer weg."

De brand brak donderdagnacht uit. De brandweer was meer dan 28 uur aan het blussen bij distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss. Volgens Van den Boogaard werden op het hoogtepunt 250 brandweerlieden ingezet en 88 voertuigen.

Het zorgde voor een urenlange nachtmerrie voor de familie. Zoon Koen vertelt over de rampzalige dag: "Mijn vader en zus belden me 's ochtends rond zes uur. Ik ben hier meteen heengereden. Toen was de brandweer al bezig. Het leek goed te gaan, ze dachten dat het vuur was gedoofd. Maar de euforie sloeg om toen de brand weer oplaaide. Ze hebben nog geprobeerd gaten te boren en wanden in te slaan om het zo te blussen. Maar rond de middag was duidelijk dat het pand niet meer te redden was. Dan kun je de rest van de dag alleen machteloos toekijken hoe alles brandt."

"Het is wel je levenswerk dat je ziet verdwijnen"

Tien vriescellen en een paar koelcellen gingen in vlammen op, net als dertigduizend pallets. In het warehouse lag vlees, groente en ijs. Restanten van het vlees, zoals duizenden frikandellen, liggen op bergen vuilnis. Koen is blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen. "Alleen materiële schade, maar het is wel je levenswerk dat je ziet verdwijnen."

Toch geeft de familie niet op. Tonnie was al minder uur gaan werken en had de zaak overgedragen aan zijn kinderen. "Ik werkte een uur of twintig. Dat is nu weer opgeschaald naar vijftig of zestig uur. Dat voelt wel goed, maar de aanleiding is minder. Maar we zetten de schouders eronder om voor de kinderen weer iets moois te maken."

Het komt niet vaak voor dat de brandweer met zoveel brandweerlieden aan het blussen is. Het is zelfs een record volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio. "Het betreft een vrieshuis/koelcel met lage temperaturen van ongeveer –18 tot –20 graden Celsius. Dit zorgde ervoor dat de brandweerslangen bevroren, dat ruimtes spekglad waren en dat onze brandweercollega's geen hand voor ogen zagen".

Ook het grote oppervlakte van het gebouw maakte deze brand complex. "Het vrieshuis stond vol hoge magazijnstellingen die dicht op elkaar stonden met grote hoeveelheden materialen. Voor onze brandweermensen was de situatie daarom onveilig en was het niet mogelijk om rechtstreeks het vuur te blussen." Volgens de brandweer was de constructie van het vrieshuis specifiek ontworpen om de kou binnen te houden en weinig lucht toe te laten. "Dit betekent dat de warmte, rook en brandbare stoffen niet gemakkelijk kunnen ontsnappen."

75 procent van de panden is afgebrand. Al het gekoelde en bevroren eten dat er was opgeslagen, is verbrand. Maar alle vrachtwagens zijn onaangetast dus het dagelijkse werk kan doorgaan. "Andere vrieshuizen willen ons helpen en hebben ruimte beschikbaar gesteld zodat we onze klanten kunnen bedienen." In het pand aan de overkant, dat nog heel is, komt tijdelijk een kantoor.

"Het geeft mij een drive om dit opnieuw op te bouwen"

Tonnie is aangeslagen. "Maar de emoties nemen langzaam iets af. Ook omdat je nu druk bent met regelzaken, zoals het contact met experts, het opruimen van de troep. Het geeft mij een drive om dit opnieuw op te bouwen."

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat blikseminslag of brand bij de zonnepanelen uitgesloten is. "Het is bovenin binnen begonnen", weet Koen. "Het is net alsof we in een film zitten. Compleet onwerkelijk is dit. Maar we komen dit wel te boven, samen met ons personeel waarvan veel mensen hier al jaren werken."

De brandweer blust maandag nog na. Daarna wordt de zaak overgedragen aan de eigenaar en verzekeringsmaatschappij.

Enorme brand verwoest bedrijfspand, bekijk hier de beelden

Stukjes zonnepaneel voorzichtig opruimen, grote brand gaat langzaam uit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!