Bij dit bedrijf werken veel asielzoekers: 'Werken hard en zijn er altijd'
“Ik begon hier als orderpicker, maar ik ben inmiddels doorgegroeid naar voorraadbeheer. Ik vind het geweldig dat ze mij het vertrouwen hebben gegeven”, vertelt Henry. Het werk is belangrijk voor hem. Hij is nog aan het wachten op een beslissing of hij wel of niet in Nederland mag blijven. “Het asielproces is heel onzeker. Dat maakt je soms depressief. Je maakt je constant zorgen. Als je niet werkt is het enige wat je doet slapen, eten en weer slapen. En dat elke dag.”
Nu hij een baan heeft, is dat anders. “Telkens als ik ga werken ben ik in een andere wereld. Hier kan ik even mijn zorgen vergeten. Ik voel me nuttig en je komt in contact met mensen buiten de asielwereld.”
Bij Toppy zijn ze vooral blij met de asielzoekers. “We zijn een tuin- en outdoorwebshop”, zegt HR manager Daan Kraaijkamp. “We hebben een enorme zomerpiek en in die periode zijn veel mensen nodig die ook veel willen werken en flexibel zijn.”
"Jongeren willen niet meer fulltime werken."
Maar het was ook wel spannend om asielzoekers in dienst te nemen. “Ja, er is wel een taalbarrière. Het is voor ons belangrijk dat iemand goed Nederlands of Engels kan. Dat is belangrijk voor de communicatie en dat we de veiligheidsinstructies voor het werken in een magazijn goed over kunnen brengen.”
Kraaijkamp merkt vooral dat er een groot verschil is tussen asielzoekers en bijvoorbeeld scholieren, die vroeger vaak de zomerpiek mee opvingen. “We merken dat de jongere generatie anders naar werk kijkt. Ze willen niet meer fulltime werken om te sparen voor een zomervakantie. Ze hebben liever wat tijd over om te chillen met vrienden.”
En dat gaat anders bij asielzoekers merkt de HR manager. “Ze vragen regelmatig of ze langer mogen blijven om meer uren te maken. Als het ineens drukker is en er meer orders zijn, hoeven we maar een oproepje te doen en ze staan klaar.”
"Iedereen is druk bezig en moe aan het eind van de werkdag."
De gemeente Meierijstad regelt de opvang voor asielzoekers zelf op meerdere kleinere opvanglocaties. Ook helpt ze de asielzoekers om te zoeken naar werk. Intussen werkt zo’n 40 procent van de asielzoekers in Meierijstad. Landelijk is dat 4 procent. “We kunnen twee jaar wachten en niks doen. Of laat ons werken en bijdragen aan de economie en belasting betalen”, zegt Henry.
Volgens Henry heeft het alleen maar voordelen en kunnen andere gemeenten hier van leren. Hij woont zelf in een opvang voor alleenstaande mannen aan de Heidebloemstraat in Schijndel. “Ja, ik hoor ook de verhalen van asielzoekers die misdaden plegen. En dat is echt fout”, zegt hij. “In onze opvang is iedereen druk bezig en moe aan het einde van de werkdag.”
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Bij niet elk bedrijf gaat het werken met asielzoekers goed.
De gemeente Meierrijstad legt uit hoe ze de asielopvang zelf regelen.