Video

Opluchting bij omwonenden Poolse supermarkt: 'Wat wij hebben meegemaakt'

17 mei om 19:52 • Aangepast 28 mei om 02:03
nl
De omwonenden van de Poolse supermarkt in Roosendaal halen opgelucht adem. Donderdag werd bekend dat de gemeente de supermarkt aan de Gastelseweg gaat uitkopen. Bezoekers van de supermarkt zorgen al jaren voor grote overlast. "Er komt weer rust in de straat", zegt Bianca Ruitenberg.
Profielfoto van Jan WaalenProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Voor de buurtbewoners van de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg komt er een einde aan een reeks van problemen die zij dagelijks ervaren. Zoals: alcohol drinken op straat, behoeftes doen in de brandgang, intimidatie, agressief gedrag, dronken mannen in de voortuin, bekraste auto's en een onveilig gevoel.

Bianca Ruitenberg moet zichtbaar moeite doen om haar tranen niet de vrije loop te laten als het vertrek wordt besproken. Ze woont schuin tegenover de supermarkt. "Het begon tien jaar geleden met verkeersoverlast. Het is best een grote supermarkt, maar had nauwelijks parkeerplaatsen. De bezoekers van de Poolse supermarkt begonnen daarnaast overdag met alcohol te drinken en te plassen in de brandgangen en in de tuinen. Dat was mijn uitzicht als ik naar buiten keek", beschrijft ze de eerste overlast.

De overlast had grote impact op haar leven: "Later ging het over in het bekrassen van auto's, verf op daken gooien, agressie en dronken bebloede mannen in de voortuin. Onze kinderen begonnen het normaal te vinden. Maar het was niet normaal. We hebben een airco aangeschaft om de ramen dicht te kunnen houden vanwege de geluidsoverlast."

"Je wilt niet weten wat wij hier allemaal hebben meegemaakt."

En dan houdt Bianca het niet meer droog. "Je wilt niet weten wat wij hier allemaal hebben meegemaakt. Ik denk dat het pas echt tot me doordringt zodra de supermarkt de deuren gaat sluiten."

Ilona Goos ergerde zich enorm aan de bezoekers van de Poolse supermarkt. "Ze deden in de brandgang hun behoefte. Ik liep dan achter ze aan en probeerde in gesprek te komen. Dat mislukte omdat ze zich betrapt voelden." Goos vindt het opkopen van de supermarkt en de huizen een 'duur grapje'. "Maar er komen ook mooie woningen voor terug."

"Onze gevel is groen uitgeslagen door de wildplassers."

Kenan woont in het huis pal naast de supermarkt. "Ze stonden voor mijn huis met scooters of dronken bier in groepjes. Daarna plasten ze tegen onze gevel. Die is helemaal groen uitgeslagen."

De gemeente Roosendaal trekt 5 miljoen euro uit. Dat is niet alleen voor het uitkopen van de supermarkt. Van dat geld wordt een aantal panden opgekocht. Burgemeester Han van Midden noemt een 'drastische maatregel'. "Die gaat een einde maken aan tien jaar overlast in de straat. Vijf miljoen euro is veel geld, maar de hele omgeving wordt er beter van. Bovendien heeft de gemeente nu veel kosten, bijvoorbeeld dagelijks handhavers aan de deur van de winkel. Die kosten vervallen nu."

Van Midden verwacht niet dat de problemen zich naar andere plekken in de stad gaan verplaatsen. "Dit is onderdeel van een andere visie. Winkels in een gebied zonder parkeerplaatsen, leidt tot problemen. Dat gaan we niet meer doen. We zijn ingehaald door de tijd. Dit kan niet meer opnieuw gebeuren."

De eigenaar van de supermarkt, die nog twee filialen heeft in Roosendaal, wilde niet reageren.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Drastische maatregel: gemeente koopt voor miljoenen Poolse supermarkt uit

Overlast van Poolse supermarkt: buren kunnen huis aan gemeente verkopen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!