ASML investeert tachtig miljoen euro in onderzoek op TU/e

23 mei om 07:00 • Aangepast 5 juni om 02:05
nl
ASML investeert de komende tien jaar tachtig miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld van de Veldhovense chipmachinemaker gaat onder andere naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook betaalt het bedrijf mee aan de bouw van een onderzoeksruimte.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Donderdag hebben de partijen de samenwerkingsovereenkomst getekend. Het techbedrijf en de universiteit gaan samen ook onderzoek doen. De TU Eindhoven spreekt van een win-winsituatie. De investering van ASML kan volgens de universiteit 'grensverleggende' nieuwe kennis opleveren, belangrijk voor de maatschappij en de economie.

ASML zou juist profiteren van alle slimme koppen die worden opgeleid tot 'topspecialisten' die in de chipsector nodig zijn.

Nieuwe 'cleanroom'
ASML investeert ook in de bouw van een nieuwe 'cleanroom', dat is een onderzoeksruimte waar zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht zijn gezuiverd om vervuiling van onderzoeksmateriaal te voorkomen.

De TU Eindhoven investeert zelf naar verwachting ruim 100 miljoen euro in het cleanroomgebouw en de aanstelling van nieuwe promovendi.

"Hiermee investeren we in de wetenschap in Nederland en in het opleiden van experts", stelt Roger Dassen, financieel topman van ASML. Robert-Jan Smits, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit: "Ik ben trots dat we hiermee een enorme boost geven aan de stevige samenwerking die we al tientallen jaren hebben".

'Project Beethoven'
De onlangs afgezwaaide ASML-topman Peter Wennink sloeg eind vorig jaar nog alarm om het vestigingsklimaat voor techbedrijven in Nederland. Als dat verslechtert, heeft dat grote gevolgen voor de economie in ons land.

Onder de naam 'Project Beethoven' werd daarom druk onderhandeld tussen kabinet, bedrijven en de regio. Met als doel grote technologiebedrijven als ASML en NXP in de Brainportregio te houden én de leefbaarheid in de regio te verbeteren.

Samen met de regio Eindhoven zegde het kabinet 2,5 miljard euro toe. Het geld wordt geïnvesteerd in bereikbaarheid, woningbouw en onderwijs. Daar draagt nu ook de uitgebreide samenwerking tussen ASML en de TU Eindhoven aan bij, schrijft de universiteit.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Met de miljarden van het kabinet en de regio willen ze meer 'lucht' geven aan de knellende Brainportregio.

ASML begon ooit als bedrijf met veertig mensen, Jos Vreeker is een van hen.

De hightechreus wil verdubbelen van 20.000 naar 40.000 medewerkers, dat moet gebeuren op de Brainport Industries Campus (BIC).

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.