Meteorologen ook verrast door stortbui in West-Brabant en dit is waarom

25 mei om 16:30 • Aangepast 5 juni om 02:01
nl
'Pure pech', zo noemen meteorologen de wateroverlast zaterdag in een deel van West-Brabant. Het regende afgelopen nacht zoveel dat sommige straten vol met water stonden. Met name boven Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw ging het urenlang los. "Dit soort buien zijn verscholen en kun je niet echt voorspellen."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza was het al wel duidelijk dat er veel regen ging vallen in de regio, maar zóveel, dat is toch wel verrassend.

“Het is moeilijk te zeggen hoeveel er precies is gevallen in bijvoorbeeld Kruisland. Niet op iedere vierkante meter in Nederland staat een regenmeter, maar het is alsnog duidelijk dat vannacht wel 40 tot 50 millimeter regen is gevallen in het uiterste westen van Brabant. En dat ging vanochtend nog even door. Dat tikt wel aan.”

Kruisland kreeg het ‘t zwaarst voor de kiezen, zo meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vanochtend. Sommige straten stonden onder het water, andere er pal naast weer niet. Er was geen peil op te trekken volgens de Veiligheidsregio.

"Soms zitten in zo’n neerslaggebied nog verscholen buien.”

Volgens Klaassen is de uitleg simpel: het heeft gewoon heel lokaal heel lang heel hard geregend. “Als meteorologen het over regen hebben, hebben ze het over een groot gebied waar neerslag valt. In dit geval is dat West-Brabant. Maar soms zitten in zo’n neerslaggebied nog verscholen buien.”

Die ‘embedded buien’, zoals Klaassen ze noemt, kunnen ervoor zorgen dat er in zo’n groot regengebied op een specifieke plek nog meer neerslag valt. Dat is hier ook gebeurd – en de wind hielp niet bepaald mee.

De wateroverlast in Kruisland vanochtend.
De wateroverlast in Kruisland vanochtend.

“Als zulke buien zich manifesteren zorgt de wind er normaal gesproken voor dat de buien zich verplaatsen. Maar soms staat die wind er niet. Dat is dus heel duidelijk gebeurd in het uiterste westen van Brabant.”

Waarom juist die regio? “Oh, daar is geen reden voor. Volgende week kan dit weer gebeuren en dan kan een plek in Zuid-Holland de dupe zijn. Het is dus gewoon pure pech of geluk hebben”, besluit Klaassen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Joffre trekt de wateroverlast niet meer: 'Bidden heeft niet geholpen'

Veel wateroverlast in deel van West-Brabant

Na flinke plens water zijn nieuwe buien in aantocht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!