Bossche coffeeshops mogen nu ook wiet verkopen aan buitenlanders

30 mei om 21:00 • Aangepast 12 juni om 02:03
nl
Bossche coffeeshops mogen voortaan ook buitenlanders toelaten in hun zaak. De gemeente Den Bosch heeft namelijk besloten dat ze niet meer gaat controleren of bezoekers van de shops ook daadwerkelijk Nederlander zijn of in Nederland wonen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Coffeeshops zijn gebonden aan regels. Ze mogen geen reclame maken, alleen hasj en wiet verkopen en er mag niet verkocht worden aan jongeren onder achttien.

Ook is de regel dat je alleen cannabis mag kopen als je Nederlander bent of in Nederland woont. Dat is het zogeheten 'ingezetenencriterium'. De handhaving van de regel ligt bij de gemeente. Coffeeshops moeten bezoekers zelf controleren door om een legitimatiebewijs te vragen. De regel is bedoeld om drugstoerisme naar Nederlandse steden te voorkomen.

Den Bosch telt vijf coffeeshops. Tot dusver was het zo dat de burgemeester bij het meermaals overtreden van de regel een coffeeshop kan sluiten.

"Geweigerde personen hangen in de omgeving, in de hoop om tóch aan softdrugs te komen."

Maar het naleven van de regel om buitenlanders te weren, zou volgens de gemeente juist voor veel gedoe zorgen:

“Het zorgt op dagelijkse basis voor conflicten en onrust aan de deur. Ook blijven geweigerde personen hangen in de omgeving, in de hoop om via andere klanten tóch aan softdrugs te komen. De impact voor de omgeving en de bedrijfsvoering van de coffeeshop is daarmee groot. Daar staat tegenover dat van drugstoerisme in onze gemeente géén sprake is.”

Handhaven op de regel dient daarom niet het gewenst doel, dus worden coffeeshops hier niet meer op gecontroleerd. De afweging is volgens de gemeente gemaakt in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie.

“Dit scheelt heel veel werk en heisa aan de deur voor onze portiers.”

Bij coffeeshop Chip ’n Dale aan de Hinthamerstraat zijn ze blij dat de gemeente de maatregel laat varen. “Het scheelt heel veel gedoe voor ons. Het zijn niet heel veel meer klanten, maar het is fijn dat je ze hier kunt helpen en dat je ze niet naar een andere stad hoeft te sturen”, laat een medewerker weten.

Ook bij The Grass Company aan het Emmaplein zijn ze tevreden. “Dit scheelt heel veel werk en heisa aan de deur voor onze portiers.”

Alle andere regels blijven wel van kracht, benadrukt de gemeente. En mocht de situatie in de toekomst veranderen, dan kan de gemeente besluiten om alsnog te gaan handhaven.

In Tilburg en Eindhoven is al in 2019 gestopt met het handhaven van het ingezetenencriterium.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

'Eindelijk van die enge achterdeur af', cannabiskweker klaar voor wietproef

Eerste legale wiet verkocht: 'Als kwaliteit goed is komen de mensen wel'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!