Falend C2000-systeem: minister hoopt onder dwangsom uit te komen

5 november om 15:22 • Aangepast 13 november om 02:03
nl
De problemen met het communicatiesysteem C2000 zijn mogelijk pas over twee jaar opgelost. “Dit kan niet van de ene op de andere dag.” Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel zei dit dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In het parlement werden vragen gesteld over de dwangsom die de politie is opgelegd wegens de voortdurende haperingen. Die problemen werden in de zomer van 2023 duidelijk toen Omroep Brabant ontdekte dat de politie tijdens Paaspop in Schijndel grote problemen met de communicatie had.

LEES OOK: Dwangsom voor politie na falend C2000-systeem bij onder andere Paaspop

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie doet de politie te weinig om de problemen op te lossen. Daarom is nu een dwangsom van 325.000 euro opgelegd. Het bedrag kan iedere twee maanden oplopen, tot een maximum van bijna 1 miljoen euro.

Minister Van Weel heeft goede hoop dat de politie het bedrag niet hoeft te betalen. Hij vindt wel dat de politie te weinig doet om de kwestie op te lossen. Volgens hem moet ze meer doen aan voorlichting. De politie liet vorige week in een reactie op de dwangsom nog weten dat ze al 'volop bezig is met het verbeteren van de opleiding, voorlichting en training over correct gebruik van C2000.'

Ondertussen wordt volgens Van Weel wel hard gewerkt aan de aanpak van blinde vlekken, locaties in ons land waar hulpdiensten geplaagd worden door haperende verbindingen. C2000 werkt daar niet of nauwelijks door onder meer zonnepanelen of bepaalde elektrische luchtverfrissers, zo lichtte Van Weel toe. Die verfrissers zijn niet meer verkrijgbaar.

De zonnepanelen en verfrissers verstoren het C2000-netwerk, omdat ze niet goed gemaakt zijn.

"Aanpak van blinde vlekken kan niet van vandaag op morgen."

Ons land kende een tijdje geleden 94 'dipgebieden' waar de communicatie te wensen overlaat. Hiervan zijn er sindsdien negentien opgeheven. Het aanpakken van de resterende crisisvlekken lukt 'niet van vandaag op morgen', vertelde Van Weel. Hiervoor zijn vergunningen nodig en de plaatsing van bijvoorbeeld extra zendmasten moet ook Europees aanbesteed worden.

De minister was wel blij dat mede dankzij de hulp van een aantal provincies sommige procedures snel(ler) konden worden afgehandeld.

Ondanks de uitleg van Van Weel reageerden Kamerleden, onder wie SP’er Michiel van Nispen uit Breda, sceptisch. De politici wezen de bewindsman er op dat het probleem al jaren bestaat en dat alle ministers op eenzelfde manier reageren en steeds beterschap beloven. In de praktijk valt dat tegen en blijft de politie gevaar lopen door de slechte werking van C2000, zo vinden ze. Ook heeft de Kamer niet veel vertrouwen in het systeem dat C2000 uiteindelijk moet gaan opvolgen.

Vóór de problemen tijdens Paaspop in Schijndel haperde het systeem meerdere keren in Brabant. In maart 2023 viel het C2000-netwerk meermaals uit tijdens een achtervolging van drie overvallers in Rijsbergen. Levensgevaarlijk, noemde de politiebond dat destijds. Korte tijde later kregen agenten in Bergen op Zoom geen contact met de meldkamer tijdens een arrestatie.

LEES OOK: Problemen met politiesysteem rond klopjacht onderzocht: 'Heel ernstig'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!