Video

Alles lijkt duurder te worden, deze tips helpen je geld te besparen

14 november om 09:00 • Aangepast 22 november om 02:00
nl
De zorgpremies stijgen, de waterschapsbelastingen gaan omhoog en dan komt er ook nog die dure decembermaand aan: het leven lijkt soms alleen maar duurder te worden. Maar is dat wel zo? En wat kun je doen om de komende tijd iets draaglijker te maken voor je portemonnee? We zochten het voor je uit.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet zo dat ‘alles alleen maar duurder wordt’, zoals je mensen vaak hoort zeggen. Dat zegt hoogleraar huishoudfinanciën aan de Tilburg University Kim Peijnenburg. Die veelgehoorde uitspraak is volgens haar veel te kort door de bocht.

“Als je dat zegt, zeg je dat er overal inflatie is. En ja, er is nu inflatie, maar die inflatie is niet zo hoog als een jaar of twee geleden”, zegt Peijnenburg. “Tuurlijk, dingen worden duurder, maar we zijn door de ergste inflatie heen. Niet ‘alles wordt duurder’ dus.”

Wat is inflatie?

Inflatie ontstaat als de gemiddelde prijzen van goederen en diensten stijgen. Daardoor kun je minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld.

"In plaats van naar het restaurant kan je ook thuis eten.”

Maar zorgpremies en de waterschapsbelasting stijgen wel. En dan komt er ook nog die dure decembermaand aan, leggen we de hoogleraar voor. “Klopt. December komt met extra uitgaven, maar je hoeft het natuurlijk niet duur te maken”, zegt Peijnenburg meteen.

“Je moet eigenlijk gewoon continu overwegen of een bepaalde uitgave wel nodig is. Zeker als het een dure uitgave is. Kinderen vinden de doos van het speelgoed soms leuker dan wat erin zit. En in plaats van naar een restaurant gaan, kan je ook thuis eten.”

LEES OOK: "Mensen laten honderden euro's per jaar liggen door niet over te stappen."

Er zijn natuurlijk ook mensen die dat al niet kunnen betalen of die nu al bang zijn dat ze in december in de financiële problemen komen. “Zulke gevallen zijn geen extremen. Veel mensen hebben dergelijke problemen", stelt Peijnenburg. En dan kom je volgens haar opnieuw bij de kern: overzicht van je uitgaven. "Onderzoek laat zien dat een gebrek aan dat overzicht ervoor kan zorgen dat mensen in geldnood raken.”

Peijnenburg adviseert daarom om uitgaven ergens te noteren. “Maak een document waarin je alle uitgaven bijhoudt, of download een app die al je uitgaven samenvoegt. Daar zijn er veel van. Dan houd je overzicht en weet je wat je uitgeeft.”

"Mensen laten honderden euro's per jaar liggen door niet over te stappen."

Minke van Kuijen uit Helmond weet daar alles van, want ze is bespaarexpert. Van Kuijen - die zich op sociale media Gierige Gerda noemt - heeft wel wat tips om het leven wat beter betaalbaar te maken de komende weken.

"Mijn voornaamste tip: kijk niet alleen naar de zorgverzekering. Veel mensen weten wel dat je van zorgverzekering kunt wisselen, maar vergeten vervolgens al die andere verzekeringen. Mensen laten honderden euro's per jaar liggen door níet over te stappen met hun andere verzekeringen."

En ze heeft nog een tip voor boodschappen doen in de toch al dure decembermaand. "Zorg dat je niet te veel betaalt voor dure producten die we eigenlijk zonder na te denken in ons winkelmandje gooien. Denk aan wasmiddel, wc-papier en vaatwastabletten. Die zijn ontzettend duur en daar zijn hele goede kortingen op te krijgen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Huishoudens zijn in 2025 fors meer kwijt aan waterschapsbelasting

Zorgpremies stijgen, kijk hier hoe het zit bij de grootste verzekeraars

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!