Bredanaar heeft zeker dertig eieren met het giftige fipronil gegeten

1 augustus 2017 om 19:40
nl
Cees Nieuwkerk (60) uit Breda at de afgelopen week voor zijn speciaal dieet dertig gekookte eieren. Nu waarschuwt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) dat eieren met de code 'X-NL-40155XX' een te hoge dosis van het gif fipronil bevatten. En laat dat nu net de eieren zijn die de Bredanaar heeft gegeten. "Het was net bingo", zegt de Nieuwkerk.
Geschreven door

Twee weken lang zou Cees het 'gekookte-eieren-dieet' volgen dat zijn diëtiste hem had voorgeschreven. En dat ging best goed. "De eerste week had ik achter de rug. Ik at zo'n vier a vijf eieren per dag en was al wat kilootjes kwijt."

Giftige eieren
Toen de NVWA maandag een bericht naar buiten bracht over de giftige eieren en de gevolgen voor de gezondheid, bleek de bewuste code ook op de voorraad eieren van Nieuwkerk te staan.

ZIE OOK: Controleer je eieren! Tientallen kippenbedrijven geblokkeerd na vondst van gif

Het was de vrouw van Cees die hem daar op attent maakte. "Ik zette muffins in de oven toen mijn vrouw zei: heb jij die eieren weleens nagekeken? Nou we hebben al veertig jaar met de loterij meegedaan. Nooit prijs, maar nu was het bingo", vertelt de Bredanaar.

Gezondheidsproblemen
Fipronil kan schade aanrichten aan nieren, lever en schildklier. Cees, die zware medicijnen heeft voor onder meer hartproblemen en astma, heeft dinsdag meteen naar zijn huisarts gebeld. "Naar omstandigheden gaat het prima met mij."

Geschrokken is Nieuwkerk niet. Wel is hij boos op de NVWA. "Die weten al veel langer dat er giftige eieren in omloop zijn. Waarom zijn ze daar niet eerder mee naar buiten gekomen."

'Lullig'
De Bredanaar heeft meteen contact gezet met de autoriteit. "Het lulligste vind ik wel dat ik nog geen enkele reactie van ze heb ontvangen."

ZIE OOK: Brabantse kippenboeren 'verbijsterd en geschrokken' door eiercrisis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.