NVWA: alle besmette eieren zijn uit de schappen, 138 bedrijven blijven dicht

3 augustus 2017 om 21:17
nl
Veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven vooralsnog dicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van die 138 bedrijven inderdaad de verboden stof fipronil zit.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd. Op een lijst staan de codes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen eicode, legde een woordvoerder van de autoriteit uit.

LEES OOK: Brabantse boeren 'verbijsterd en geschrokken' na eiercrisis

Niet geschikt voor kinderen
De dienst raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Deze eieren komen van een bedrijf in Gelderland. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de NVWA betreft.

Geen besmette eieren in schappen
Begin deze week adviseerde de NVWA om eieren te controleren, tientallen bedrijven werden geblokkeerd. In totaal had de NVWA zo'n 180 bedrijven geblokkeerd. Volgens de NVWA liggen er geen besmette eieren meer in de schappen. Bedrijven waar aantoonbaar geen fipronil in de eieren zit, mogen weer open meldt de NVWA.

Capaciteittekort
Hugo Bens, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van de ZLTO en pluimveehouder in Haps, is niet te spreken over de werkwijze van de NVWA. "We hebben allemaal last van het imago van het ei, dat wordt dusdanig beschadigd. Ze hadden beter alles in één keer uit de schappen kunnen halen. Nu duurt het allemaal veel te lang."

Volgens Bens kampt de NVWA met capaciteittekort en wordt ze aangejaagd doordat steeds wordt gezegd dat ze niet streng genoeg zijn. "Ze hebben teveel onder vuur gelegen door onderbezetting. Nu worden bedrijven met twee stallen, waarvan één stal wel besmet is en de ander niet, volledig gesloten."

Volgens Bens is er één bedrijf in Brabant geblokkeerd, dat wordt momenteel gecontroleerd. Zodra duidelijk is er of sprake is van besmetting, zal blijken of de blokkade wordt opgeheven.

LEES OOK: Sneller duidelijkheid over besmette eieren

Controleer de codes op eieren
De complete lijst met codes van eieren die het beste niet gegeten kunnen worden, kun je hier vinden op de website van de NVWA. Deze lijst wordt continu bijgewerkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.