Kluisjesroof zorgt voor veel geruchten in Oudenbosch... en wat heeft die ijspegel ermee te maken?

1 februari 2001 om 00:00
nl
Ruim een week na de miljoenenroof bij de Rabobank in Oudenbosch is de zaak nog steeds in nevelen gehuld. De honger naar meer informatie maakt dat er in het dorp flink op los wordt gespeculeerd over wie er achter een van de grootste kluisjeskraken uit de Nederlandse geschiedenis zit. Is er sprake van een 'Paard van Troje'? Of toch zo'n 'inside job' uit de film? En wat heeft een ijspegel aan de gevel van de bank met het onopgeloste mysterie te maken?
Geschreven door

Veel inwoners van het dorp denken zeker te weten wie de daders zijn. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf, monteurs, geldlopers en bankmedewerkers worden in één adem genoemd. Er zouden zelfs al verdachten zijn aangehouden.

Ritueel bankmedewerkers

Ook Anne Reijenga heeft wel een theorie over de kluisjeskraak. De Oudenbosschenaar woont nog geen tien meter van de kluis af. Dagelijks houdt hij vanaf zijn balkon in de gaten wie er aan de achterkant van het gebouw in en uit loopt. "Het is elke dag hetzelfde ritueel: als het personeel naar huis gaat, sluiten bewakers van beveiligingsbedrijf het gebouw af."

 

Reijenga kan gerust de Sherlock Holmes van Oudenbosch worden genoemd. Hij schrijft bij onraad verdachte kentekens op en en 's avond en 's nachts wil hij nog weleens het gordijntje opzij schuiven om naar de achterkant van het bankgebouw te kijken. Ook in het weekend van 3 en 4 maart, toen dieven de safeloketten in de kluiskelder opbraken, nam hij in het holst van de nacht poolshoogte.

De Oudenbosschenaar was in het weekend dat de dieven toesloegen alle dagen thuis. "Ik heb op zondag zelfs nog in de tuin in de gure wind kroketten en frikandellen gebakken voor mijn kleinkinderen." Maar iets hebben gezien of gehoord van de kluisjeskrakers., nee dat heeft hij niet. Toch viel hem wel iets op. 

IJspegel veroorzaakt door kluiskrakers?

"Aan de achterkant van het bankgebouw kwam dat weekend veel stoom uit een ventilatieopening. Een enorme ijspegel die daardoor ontstond hing over een rode lamp van het alarm. Heel raar allemaal." 

 

Toeval of niet. Het zou kunnen betekenen dat de temperatuur in de kluiskelder tijdens de kraak enorm was opgelopen en de condens in de vrieskou bevroor. Of wellicht hebben de kluisjeskraker watergekoeld gereedschap gebruikt om de kluisdeur open te breken en heeft een klimaatsysteem in de Rabobank het vocht naar buiten afgevoerd. In ieder geval lijkt het erop dat het klimaatsysteem ontregeld was.

En dan is er nog een 'verdwaalde' steen die Reijenga aan de achterkant van zijn garage vond. Mogelijk is het ding gebruikt om de deur open te houden. Volgens Reijenga had de politie geen interesse in zijn bevindingen.

Zaten de daders in een container?

De grote vraag waar ook de politie al een week onderzoek naar doet is: hoe zijn de daders binnengekomen? Aannemelijk is de gedachte van Reijenga dat een van de inbrekers zich heeft verschanst in een papiercontainer die aan straat stond en later door een bankmedewerkster binnen is gezet. 

Reijenga: "De deur rechts naast de personeelsingang wordt gebruikt voor containers. Als die bakken 's ochtends aan straat worden gezet, blijft de deur tijdelijk openstaan. Er is dan een enorme piep te horen. 's Avonds wordt de container weer binnen gezet." Mogelijk zat de dader daar vrijdagavond in. Het beroemde Paard van Troje.

 

In ieder geval moeten de dieven volgens de buurtbewoner via de achterzijde de bank binnengekomen zijn. "Aan de voorkant komt gewoon te veel volk." Van een inside job is de Oudenbosschenaar wel zeker. De beveiliging komt in het weekend regelmatig langs voor controle. Soms is er sprake van loos alarm. "De bewaking heeft de mogelijkheid om het alarm uit te schakelen. Tja en één en één is twee."

'Heb er de pest in'

De roof uit ruim zeshonderd kluisjes houdt veel inwoners van Oudenbosch dag en nacht bezig. "Dit is een groot mysterie, het lijkt net een film. Het gebeurt hier onder mijn neus. Het is geen Amsterdam,  geen Rotterdam, geen Londen, maar provinciestadje Oudenbosch. Ik heb er de pest in dat ik er niets van heb gemerkt", aldus de Oudenbossche speurneus.

Zijn gedachten gaan ook uit naar de gedupeerde klanten. "Het is hartverscheurend. Je ziet mensen bij de bank komen die in tranen uitbarsten. Ze bonken op de ramen van de bank om iemand te spreken. Niemand begrijpt er iets van. Echt niemand heeft iets gemerkt."

Nog geen verdachten opgepakt

Bij de Rabobank is het deze week een komen en gaan van monteurs van beveiligingsbedrijven om het systeem te repareren. De bank is de komende weken dicht. Dinsdag werden bij alle gedupeerden een uitnodiging bezorgd om hun opengebroken kluisje te komen bekijken. 

De politie liet woensdag weten nog geen verdachten te hebben aangehouden. Een team van zo'n twintig politiemensen werkt volop aan de zaak. Details over het onderzoek wil de politie niet kwijt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.