Voorman Pegida belaagd bij flyeractie in Eindhoven

15 juni 2019 om 15:31
nl
Pegida-voorman Edwin Wagensveld is zaterdagmiddag belaagd door jongeren bij een flyeractie in Eindhoven. Daarna werd hij door de politie in veiligheid gebracht. Er is niemand aangehouden bij de actie.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Zo'n tien aanhangers van Pegida kwamen zaterdagmiddag bij elkaar in de omgeving van de Al Fourqaanmoskee in stadsdeel Woensel. Ze deelden flyers uit en riepen enkele leuzen op de Eindhovense burgemeester John Jorritsma die de afgelopen tijd meerdere demonstraties van Pegida heeft verboden.

 

Wachten op privacy instellingen...

Vlam in de pan
Rond drie uur sloeg de vlam in de pan bij de actie. Daarbij is geduwd en getrokken tussen flyeraars en omstanders. Ook Pegida-voorman Wagensveld werd hierbij belaagd.

Er werd niemand aangehouden bij de actie. Andere Pegida-aanhangers zochten daarop bescherming bij de agenten. Kort daarna vertrokken ze van het plein.

'Volgende week komen we weer!'
Op Twitter laat Wagensveld weten door de politie te zijn meegenomen. Hij is van plan volgende week weer terug te komen.

Wagensveld kondigde eerder aan eind van de middag aangifte te zullen doen tegen burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. Hij zou volgens de actieleider 'leugens hebben verspreid over hem en de beweging' en hem hebben bestempeld als neonazi. Op de flyers die de actievoerders zaterdagmiddag bij zich hadden stond de tekst: 'Pegida is gekomen om te blijven voor vrijheid en tegen islamisering'.

Eerder uit de hand gelopen
Op zondag 26 mei leidde een demonstratie 'tegen de islamisering' door zo'n twintig aanhangers van Pegida tot rellen vlakbij de Al Fourqaanmoskee in Eindhoven. Daarbij richtte een groep van zo'n driehonderd Turkse mensen zich tegen de demonstranten.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.