Het regent bakstenen en vooral véél eieren bij flyeractie Pegida, flyeraars en pers bekogeld

22 juni 2019 om 14:22
nl
In de omgeving van de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven is het opnieuw onrustig. Zonder daarvoor toestemming te hebben, deelde anti-islamorganisatie daar zaterdagmiddag flyers uit. Een grote groep moslimjongeren wachtte de flyeraars op en bekogelde hen met stenen en eieren. Pegida-voorman Edwin Wagensveld wilde aangifte gaan doen, maar werd zelf door de politie meegenomen. "Naar huis, naar huis", werd hem luidkeels door de jongeren nageroepen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Rond 14.00 uur liep het uit de hand in de Frankrijkstraat in Eindhoven, een paar honderd meter van de moskee. Een aantal bakstenen werd gegooid, gevolgd door een regen van eieren. Een verslaggever van Studio040 zou een ei in haar gezicht hebben gekregen. De ploeg van Omroep Brabant zag de eieren op korte afstand voorbijvliegen, maar werd niet geraakt.

Wachten op privacy instellingen...

De consternatie duurde al met al ongeveer een kwartier. Het handjevol Pegida-aanhangers dat op de been was, werd opgepakt en meegenomen door de agenten die in zo'n acht politiebusjes waren toegesneld. Wat achterbleef was een met eigeel besmeurde straat.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Precies een week geleden liep een flyeractie van zo'n tien Pegida-aanhangers in de omgeving van de Al-Fourqaanmoskee ook al uit de hand. Voorman Edwin Wagensveld werd toen belaagd door jongeren en in veiligheid gebracht.

Het was het zoveelste hoofdstuk in de 'kwestie Pegida in Eindhoven'. Eind mei wilde de beweging demonstratief een speklapje bakken bij de Al-Fourqaanmoskee in de stad. Dat moest gaan gebeuren tijdens een aangevraagde demonstratie tegen de ramadan en de invloed van moslims.

Politie bekogeld
Een grote groep voornamelijk jongeren kwam die zondag naar de moskee om een tegengeluid te laten horen. Tot een confrontatie kwam het niet, maar ernstige ongeregeldheden konden niet voorkomen worden. De jongeren bekogelden de politie en vernielden onder meer verkeersborden.

LEES OOK: Duizelig van Pegida? Wij zetten de gebeurtenissen van de afgelopen maand op een rij

Wat volgde was een grote uitdaging voor burgemeester John Jorritsma. Pegida bleef sinds die 26e mei demonstraties bij de moskee aanvragen, maar Jorritsma vreest voor de rust in zijn stad en wil een nieuwe demonstratie op die plek niet toestaan.

Ook geeft hij geen toestemming voor de flyeracties van Pegida, maar die werden vorige week en deze zaterdag dus wel gehouden.

Lees verder onder de tweets

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Wij denken niet aan ophouden'
Pegida mag maandag wél demonstreren bij het stadhuis, zo bleek zaterdag. Of de anti-islamorganisatie dat ook gaat doen, moet maandagavond nog maar blijken. Eerder kreeg Pegida ook al toestemming voor een demonstratie op die plek, maar gaf voorman Edwin Wagensveld aan dat de beweging maar op 'één plek wil demonstreren: bij de moskee. "En dat gaan wij niet doen", vertelt Wagensveld aan Omroep Brabant. "Maar wij gaan weer demonstraties aanvragen vanaf 20 juni. Wij denken niet aan ophouden. Wij willen graag de demonstratie van 26 mei afmaken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.