Video

300 vrachtwagens gaan eindelijk 'troep' van TUF Recycling opruimen

3 september 2019 om 13:47
nl
Er gaat eindelijk concreet iets gebeuren bij TUF Recycling in Dongen. Ruim driehonderd vrachtwagens rijden, in opdracht van TUF, vanaf woensdag af en aan om grote bergen vulling van kunstgrasvelden af te voeren. In totaal wordt tienduizend ton aan zand en rubber (infill) weggereden van het terrein aan de Vierbundersweg in Dongen. Pas later worden ook kunstgrasmatten afgevoerd.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

De eerste vrachtwagens zullen om zeven uur 's ochtends al vertrekken. Als alles mee zit, zal de een na de ander vertrekken met kilo's zand en rubber vanaf het bedrijf op industrieterrein Tichelrijt.

'Duurt geen maanden'
Hoelang het afvoeren precies gaat duren, is volgens een woordvoerder van de gemeente Dongen nog niet te zeggen. "We kunnen hier geen tijdsprognose aan verbinden. Maar het is een kwestie van zo kort mogelijk. We hebben het hier niet over maanden."

Het zand en rubber worden naar Grond- en Reststoffenbank Zuid-Nederland in Helvoirt gebracht. Zij hebben de capaciteit en vergunning om dit op te slaan en te verwerken.

In de berg
Het is voor de afvoerders van de troep nog niet duidelijk wat ze precies in de bergen zand en rubber zullen aantreffen. "Dat komt onder meer doordat het van de buitenkant niet te zien is wat er allemaal binnenin de berg zit. Als ze daar stukken kunstgras of iets anders vinden, dan moeten ze dat eerst van elkaar scheiden voor de infill wordt ingeladen", legt de woordvoerder van de gemeente uit.

Zo zag het er vorig jaar bij TUF Recycling uit

Groeiende bergen
TUF Recycling is een bedrijf dat vooral op papier kunstgrasmatten recyclede, zo toonde onderzoeksprogramma Zembla in september vorig jaar aan. TUF verzamelde de matten, klopte ze uit en scheidde daarna het zand en rubber van de groene matten. Maar van recyclen was op die locatie absoluut geen sprake. Na een grote brand, in oktober vorig jaar, is het bedrijf gesloten.

De bergen kunstgras en infill groeiden en groeiden. Eind vorig jaar legde de gemeente Dongen daarom meerdere lasten onder bestuursdwang op. Die hielden onder meer in dat het bedrijf niet meer infill en kunstgrasmatten mocht opslaan dan in de vergunning was toegestaan.

Recycling van kunstgrasmatten
Vanaf woensdag werkt recyclingbedrijf ASIR in opdracht van TUF aan het terugbrengen van de berg infill. Wanneer de teveel opgeslagen kunstgrasmatten worden afgevoerd, is nog niet bekend. ASIR onderzoekt momenteel nog de mogelijkheden om ook de kunstgrasmatten van TUF te recyclen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.