Operatie Alfa is ongewoon en dendert maar door - Omroep Brabant

Operatie Alfa is ongewoon en dendert maar door

22 november 2019 om 08:09
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Gabor Heeres/SQ Vision Mediaprodukties
Een politiemacht die van kamp naar kamp trekt, van huis naar huis en van loods naar loods. Sinds een week gebeurt het in Oss en omgeving. Je kunt het een megazaak noemen. Maar hoe bijzonder is deze operatie eigenlijk?
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

'Een omvangrijk onderzoek dat al langere tijd loopt'. Zo omschrijft de politie deze zaak. Ze houden de criminele familie R. uit Oss en hun handel en wandel al lang in de gaten. En wat gebeurt er als je genoeg bewijs hebt om verdachten aan te houden? Dan pak je ze op.

Arrestaties en zoekingen
Dat gebeurde op woensdag 13 november. Drie mannen gingen in de boeien, onder wie hoofdverdachte Martien R. (48). Eerst de mensen, dan de spullen.

Meteen startte een zoekactie die de speurders naar Oss, Berghem, Macharen en Oijen en omgeving bracht, maar ook naar Friesland. De buit was indrukwekkend: een arsenaal aan oorlogswapens, drugs, grondstoffen en geld. Soms verstopt in ondergrondse ruimtes. Ondertussen zitten de verdachten geïsoleerd in hun cel, en kunnen ze niks verstoren. Het OM heeft de regie zo strak in handen.

Daarmee lijkt Alfa op een gangbaar onderzoek naar zware criminaliteit. Wel eentje met maar weinig verdachten: drie man, en een vierde die voortvluchtig is.

Vreemd
Wat het ongewoon maakt is de manier van zoeken: dagenlang, van plek naar plek. Een 'enorme organisatie met meerdere fases', zo noemt de politie het zelf. Zonder verder uit te leggen waarom juist deze stapsgewijze aanpak wordt gevolgd.

Want er zit iets vreemds aan.

Verrassing
Normaal verzamelt de politie in stilte het bewijs en dan volgt het verrassingseffect van de 'klapdag' en trekken ze alles uit de kast.

Dat gebeurde ook bij de grootste politieoperatie ooit in Nederland, in april 2016. Het zwaartepunt van Operatie Explorer lag in Brabant. 1500 medewerkers van politie, OM, gemeenten en FIOD kwamen toen in actie rond onderwereldloket 'Trefpunt' in Best. Dat was op papier een verhuurbedrijf voor feestspullen. In binnen en buitenland werden 56 mannen en vrouwen opgepakt. 124 panden werden doorzocht.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Het bedrijfje was jarenlang afgeluisterd en de recherche werd overspoeld door afgeluisterde gesprekken. In het onderzoek kwamen meer dan zeshonderd personen in beeld. In november van dat jaar kreeg 'Trefpunt' ook nog een vervolg met 300 opsporingsambtenaren, arrestaties en doorzoekingen.

Bewijsmateriaal verstoppen
Klapdagen moeten voorkomen dat verdachten de bui zien hangen. Dat ze illegale spullen gaan verstoppen, wapens dumpen, sporen uitwissen of naar het buitenland vluchten.

Maar het lijkt soms net alsof dat risico bij Alfa niet bestaat. Het is een reeks van klapdagen: uitgesmeerd over intussen meer dan een week. Dat is ongewoon lang en het einde is nog niet in zicht. 'Of er nieuwe acties volgen moet blijken uit verder onderzoek', meldde de politie donderdag. Waarmee ze suggereren dat ze flexibel genoeg zijn om heel snel toe te slaan als ze wat onverwachts vinden.

Handgranaten
Vanaf dag één is iedereen die wat met de familie R. te maken heeft gewaarschuwd, zou je toch zeggen. Mensen hebben tijd gehad alle illegale spullen te verstoppen.

Na ruim een week duikt er toch nog steeds van alles op, tot handgranaten aan toe. Dat is moeilijk verklaarbaar. Tenzij je er vanuit gaat dat de verdachten echt de enigen waren die erbij konden. Maar dat is gissen en je moet dat wel bewijzen. Als de stofwolken van de dagenlange acties zijn opgetrokken, is het aan politie en justitie om er een goed onderbouwd dossier van te maken.

(On)zichtbaar
Het belangrijkste is het linken van de wapens, het geld en de drugs aan de verdachten. Het kan niet anders of er moet al een eerste beeld zijn over hoe de vlag er bij hangt.

Bij politie en OM willen ze ook hierover niks zeggen behalve dan dat er sprake is van 'honderden medewerkers die er zichtbaar en onzichtbaar aan werken'. Voorlopig is de actie vooral heel zichtbaar.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...