GroenLinks-jongeren over coalitie met FvD: 'Onbegrijpelijk dat partijen willen regeren met racisten'

9 februari 2020 om 20:56
nl
De Brabantse jongerenafdeling van GroenLinks ziet helemaal niks in een mogelijke coalitie van VVD en CDA met Forum voor Democratie. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze partijen overwegen te gaan regeren met racisten”, reageert voorzitter Nicky van Wanrooij van DWARS Brabant, zoals de jongerenafdeling heet.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

De GroenLinks-jongeren zeggen dat ze zich ernstig zorgen maken over de politieke situatie. Vrijdag werd bekend dat de VVD-fractie Forum voor Democratie (FvD) en het CDA heeft uitgenodigd om te onderhandelen over een nieuwe coalitie.

Extreemrechtse nationalisten
“Na de verkiezingen werd er vorig jaar gelukkig niet voor gekozen om in zee te gaan met extreemrechtse nationalisten”, aldus Van Wanrooij. “Nu is het voor VVD en CDA ineens wel bespreekbaar, terwijl de standpunten en uitingen van FvD er niet milder om zijn geworden.”

Vorige week ontstond ophef toen landelijk Forum van Democratie-leider Thierry Baudet op Twitter schreef dat vriendinnen van hem waren lastig gevallen door Marokkanen in de trein. Later bleek dat dit bericht niet klopte. “Alleen al die beruchte misselijkmakende tweet zou een breekpunt moeten zijn.”

Coalitie geklapt om stikstofbeleid
GroenLinks maakte tot voor kort deel uit van de Brabantse coalitie, samen met CDA, D66, VVD en PvdA. Het CDA stapte eind vorig jaar uit die coalitie vanwege onenigheid over het stikstofbeleid. Sindsdien is er een zoektocht gestart naar een nieuwe coalitie.

DWARS hoopt dat de lokale fracties van VVD en CDA ‘het gevaar zien’ van een coalitie met FvD en dat een samenwerking er niet komt. Ook doen ze een oproep aan de kleine partijen in Provinciale Staten die de beoogde coalitie aan een meerderheid kunnen helpen. “Doe dat niet voor wat klein wisselgeld. Niet alleen de toekomst van uw partij, maar vooral die van ons Brabant staat daarmee op het spel”, aldus Van Wanrooij.

Kritiek niet verrassend
Er kwam afgelopen dagen al meer kritiek op de mogelijke coalitie met Forum voor Democratie. De VVD liet al weten die reactie niet verrassend te vinden. “Maar we hebben hier van doen met de Brabantse tak van Forum. Het gaat om de situatie in en om Den Bosch waar zij nu iets van vinden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.