Kinderen uit problematische gezinnen mogen naar school in regio Eindhoven - Omroep Brabant

Kinderen uit problematische gezinnen mogen naar school in regio Eindhoven

26 maart 2020 om 17:52
nl
Alle kwetsbare kinderen die zich in een gevaarlijke gezinssituatie bevinden krijgen dezelfde behandeling als de kinderen van ouders in vitale beroepen. Dat is een van de maatregelen die burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven donderdag heeft gepresenteerd. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Maar ook om kinderen van ouders die kampen met psychische problemen.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Door de maatregel kunnen kinderen uit gevaarlijke gezinssituaties nu ook terecht voor opvang bij de scholen en andere opvangcentra die daarvoor zijn aangewezen.

Meer maatregelen
Uit de persconferentie bleek ook dat het thuisonderwijs in de regio niet helemaal vlekkeloos verloopt. Er kwamen volgens wethouder Steenbakkers van Onderwijs knelpunten aan het licht over kinderen die geen laptops of internet hadden. ''Er was een vraag naar 650 laptops. Inmiddels zijn er al vierhonderd uitgedeeld.''

De gemeente Eindhoven maakte verder nog een heel pakket aan noodmaatregelen bekend om de coronacrisis te lijf te gaan. Zo krijgen ondernemers uitstel van betaling van de belastingen en gaat de gemeente strenger toezien op het samenscholingsverbod.

'Spreek elkaar aan op verantwoordelijkheid'
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven benadrukte dat het einde van de crisis nog niet in zicht is. Hij roept iedereen op zich te houden aan het samenscholingsverbod: niet met meer dan twee personen in de openbare ruimte. ''Spreek elkaar aan op de verantwoordelijkheid. Het virus verspreidt zich niet met pootjes, maar met speeksel. Overdracht dus door mensen.''

Jorritsma wil strenger gaan optreden. "We spreken de mensen eerst aan en waarschuwen, daarna gaan we handhaven.'' De boete voor particulieren is vierhonderd euro, voor bedrijven vierduizend euro.

Meer boa's
Volgens de burgemeester houdt tachtig tot 85 procent zich aan de regels. ''Een klein groepje vergist zich. Die spreken we aan en proberen we te corrigeren. Ik roep iedereen op dat met mij doen . Een andere kleine groep heeft er lak aan en die krijgen een zero-tolerance aanpak .''

Eindhoven gaat alle 65 boa's hiervoor inzetten en gaat ook meer boa's opleiden om toezicht te houden. Wethouder Oosterveer van Financiën en Bedrijfsvoering wil kijken of de Buitengewoon opsporingsambtenaren samen met de politie kunnen gaan handhaven.

Dit zijn de andere maatregelen die Eindhoven neemt:

  • Ondernemers krijgen uitstel van betaling voor de belastingen. Ook de toeristenbelastingen, die normaal gesproken vooraf betaald moeten worden, mogen begin volgend jaar betaald worden. Uitstel betekent geen afstel, zo werd gezegd.
  • Supermarkten mogen vaker bevoorraad worden. 24 uur per dag. En de supermarkten mogen op zondag langer open. Die maatregelen gelden voor vier maanden.
  • Ook sportclubs die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, krijgen ondersteuning. Ze kunnen rekenen op dezelfde 4000 euro waar ook getroffen ondernemers aanspraak op kunnen maken.
  • Er komt geen kadernota 2021, een soort gemeentelijke begroting. Vanwege vele onzekerheden kan het college nu nog niet zeggen waar ze geld aan willen en kunnen besteden.
  • 1100 zzp’ers in Eindhoven hebben een uitkering aangevraagd in de afgelopen twee dagen. Normaal gesproken zijn het er 200 op jaarbasis. ‘’We doen ons best om zo snel mogelijk iedereen te voorzien van een uitkering’’, zei verantwoordelijk wethouder Torunoglu.

Eindhoven telt op dit moment 35 positief geteste coronapatiënten, tegenover ruim 2100 in de provincie. Twee Eindhovenaren overleden aan het griepvirus.

LEES OOK:

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.