Video

'Jullie hebben me erdoorheen gesleept', coronapatiënten Jan en Harold verlaten Gronings ziekenhuis

30 maart 2020 om 11:30 • Aangepast 16 juni 2020 om 11:04
nl
"Jullie waren geweldig, niets was te veel." Jan uit Tilburg en Harold uit Helmond namen zondag afscheid van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. Daar werden zij de afgelopen periode verzorgd nadat bij hen het coronavirus was vastgesteld. Afgelopen weekend mochten de eerste twee Brabantse coronapatiënten weer naar huis.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Ik had niet gedacht zo snel weer op de been te zijn", liet Tilburger Jan weten bij het verlaten van het ziekenhuis. "Jullie waren geweldig. Niets was te veel en jullie hebben mij er doorheen gesleept! "

Ergens op een plek in een weiland waar je nog nooit bent geweest
Het afscheid had ontzettend veel impact, laat een woordvoerster van het OZG weten. Niet alleen voor de patiënten, maar ook voor het personeel.

"Wij kunnen onszelf ontzettend goed in hen verplaatsen. Zo ziek en dan zo ver van huis op een plek in een weiland waar je nog nooit bent geweest, zonder directe toegang tot je familie en je naasten. Wij snappen heel goed hoe dit voor die mensen moet voelen. Wij doen er alles aan om zo goed mogelijk voor hen te zorgen. Op medisch gebied, maar ook op menselijk vlak."

Coronapatiënt uitgezwaaid in Groningen (foto: Ommelander Ziekenhuis).
Coronapatiënt uitgezwaaid in Groningen (foto: Ommelander Ziekenhuis).

Als zo iemand dan weer naar huis mag, is dat volgens de woordvoerster 'fantastisch'. "Het waren kippenvelmomentjes. Een collega van mij was op de afdeling aan het werk toen deze patiënten werden ontslagen. Het team vormde een erehaag voor die patiënten en applaudisseerde luid. En de familieleden waren zo blij dat ze hen weer mochten ophalen en mee naar huis konden nemen... daar doe je het voor."

Volgens verpleegkundige Marjet Dijkman van het Ommelander Ziekenhuis waren de Brabantse patiënten heel dankbaar voor alle hulp in het ziekenhuis. "Ze waren flink ziek toen ze hier binnen kwamen. Toen de eerste mensen uit Brabant hier naar toe kwamen, hadden we zelf pas een patiënt. Nu hebben we veertien coronapatiënten uit Brabant in ons ziekenhuis en tien uit de eigen regio. Nu begint het bij ons ook aan te trekken en nemen de Groningers ook veel serieuzer. Eerst werd het gevaar toch wat onderschat."

Het afscheid was hartverwarmend, laat de Helmondse coronapatiënt Harold weten. "Het personeel vroeg zondag keer op keer hoe laat mijn vriendin er zou zijn. Pas toen ik al het verplegend personeel in een rij zag staan om mij uit te zwaaien, snapte ik waarom. Zoiets doet je echt wel goed, hoor. Ik lag sinds vorige week maandag in dit ziekenhuis, na eerst twee dagen in het Elkerliek in Helmond. Ik was superblij dat ik zondag weer naar huis mocht. Lekker bij mijn gezin, heel fijn."

Niet volledig genezen
De twee ontslagen patiënten zijn overigens nog niet volledig genezen. "Maar ze zijn niet meer zo ziek dat ze in het ziekenhuis moeten blijven. We hebben hen overgedragen aan de lokale GGD, maar ze hebben wel leefregels mee naar huis gekregen."

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.