Weer minder nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

3 april 2020 om 14:10 • Aangepast 10 april 2020 om 13:44
nl
Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen blijft verder afnemen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). In de afgelopen 24 uur zijn zo’n 150 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er weer minder dan in de afgelopen dagen.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

In totaal liggen er in Brabant op dit moment zo'n 500 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het virus. Dat aantal is de laatste dagen stabiel. In de afgelopen 24 uur werden zo'n 115 patiënten uit de Brabantse ziekenhuizen ontslagen.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in Brabant neemt wel iets verder toe. Er liggen nu ruim 180 mensen op de intensive care, een dag eerder waren dat er 175. De stijging van het aantal ic-patiënten is verklaarbaar. Mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, gaan vaak pas na een aantal dagen hard achteruit. De ic-piek wordt daarom begin komende week verwacht in onze provincie.

De capaciteit op de Brabantse intensive cares is inmiddels verdubbeld van 120 naar 240 bedden. Van deze bedden moeten er vijftig vrij worden gehouden voor niet-coronapatiënten, bijvoorbeeld voor slachtoffers van ongelukken.

De Brabantse ziekenhuizen publiceren elke dag de nieuwste cijfers met ziekenhuisopnames. Deze cijfers geven op dit moment een goed beeld van de ontwikkeling van het coronavirus.

Landelijke ziekenhuiscijfers
Landelijk is het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur met 502 gestegen. In totaal zijn er landelijk nu 6286 coronapatiënten opgenomen (geweest) in de ziekenhuizen, meldt het RIVM donderdag. Er liggen op dit moment 1324 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Van hen liggen er 14 in ziekenhuizen in Duitsland. De rest is in eigen land ondergebracht.

Ten opzichte van gisteren is er sprake van een stijging met 51 ic-patiënten. Dat is lager dan in de dagen ervoor. “Dat past goed in het beeld van een geleidelijke verdere stijging”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In de Nederlandse ziekenhuizen zijn nu 2100 ic-bedden beschikbaar. Zondag moeten dat er 2400 zijn.

Geregistreerde besmettingen
Het totale aantal geregistreerde besmettingen in heel Nederland is opgelopen tot 15.723. Dat zijn er 1.026 meer dan donderdag. Het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen in Brabant is 156. Daarmee komt het totaal nu op 3946.

Tot nu toe meldde het RIVM ook het aantal besmettingen per gemeente, maar deze informatie is niet meer beschikbaar. Volgens het RIVM geven die cijfers namelijk geen representatief beeld meer.

Sterfgevallen verder opgelopen
Er worden landelijk 148 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daarmee komt het totaal nu op 1487 coronadoden. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM. Iemand die niet is getest op corona, komt ook niet terug in de statistieken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vrijdag bekend dat in Brabant en Limburg vorige week veel meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. Volgens het CBS ligt het aantal overledenen in beide provincies in die week zo'n 80 procent hoger dan in de eerste tien weken van het jaar.

Maatregelen lijken effect te hebben
Het RIVM zegt al enkele dagen dat de eerste effecten van de overheidsmaatregelen zichtbaar lijken te zijn. Mensen die het coronavirus onder de leden hebben, besmetten nu fors minder anderen. "Maar volhouden van de maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten gaat de curve weer stijgen", stelt directeur Jaap van Dissel van het RIVM.

Het RIVM meldt vanaf nu dus niet meer het aantal besmettingen per gemeente, maar publiceert wel een kaart met het aantal ziekenhuisopnames per gemeente afgezet tegen 100.000 inwoners. Dat is te zien in onderstaande kaart.

Wachten op privacy instellingen...

Bekendgemaakte Nederlandse sterfgevallen door het coronavirus:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!