Video

Honderden geldstortautomaten dicht in strijd tegen plofkraken

7 april 2020 om 12:33 • Aangepast 14 april 2020 om 12:34
nl
Banken zetten honderden afstortkluizen uit om plofkraken tegen te gaan. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag. In de afgelopen twee weken werden afstortkluizen in onder meer Waalwijk, Kaatsheuvel en Uden opgeblazen.
Geschreven door

Een afstortkluis wordt vooral door ondernemers gebruikt, om buiten kantooruren contant geld naar de bank te brengen. Criminelen richten zich steeds vaker op de kluizen, omdat geldautomaten vanwege plofkraken beter worden beveiligd. Sinds december zijn geldautomaten 's nachts afgesloten.

Extra beveiliging
De plofkraken richtten veel schade aan. Bij een explosie van een afstortkluis aan de Promenade in Uden in de nacht van donderdag op vrijdag werden acht appartementen boven de kluis ontruimd. Rabobank-woordvoerster Elise van Heeswijk vertelde de ochtend na de plofkraak dat werd bekeken of de beveiliging van afstortkluizen extra kon worden aangescherpt.

Nederland telt ongeveer twaalfhonderd afstortkluizen. Daarvan blijven er vierhonderd in gebruik met beperkte openingstijden. De rest van de automaten zijn leeggehaald en uitgezet. Ook zijn de apparaten 's nachts dicht en worden ze dagelijks leeggehaald. Welke afstortkluizen in onze provincie zijn uitgezet, is niet bekendgemaakt.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.