Video

Zeker 28.000 zelfstandige ondernemers in Brabant in de knel door coronacrisis

10 april 2020 om 10:45 • Aangepast 20 april 2020 om 09:24
nl
Veel Brabantse zelfstandige ondernemers komen in de knel door het coronavirus. Bijna 28.000 van hen hebben de afgelopen periode bij de gemeente aangeklopt voor een aanvulling op hun inkomsten. Het werkelijke aantal ligt nog hoger omdat nog niet alle gemeenten al cijfers paraat hebben. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) werd halverwege maart aangekondigd als maatregel om zelfstandigen te steunen tijdens de coronacrisis. Zelfstandigen die hun opdrachten zien teruglopen kunnen hun inkomen drie maanden lang aangevuld krijgen tot het sociaal minimum. Dat bedrag hoeft niet terugbetaald te worden, de gemeenten regelen de uitkering.

Eerste betalingen al gedaan
Veel gemeenten laten aan Omroep Brabant weten dat ze al begonnen zijn met het uitkeren van voorschotten aan zelfstandigen die in de knel zijn gekomen. Waar dat nog niet gebeurd is gaat dat de komende dagen gebeuren.

In totaal zijn er 27.916 aanvragen gedaan. Dat aantal zal in werkelijkheid nog hoger zijn, want de gemeenten Bergen op Zoom, Son en Breugel en Vught konden geen cijfers met Omroep Brabant delen.

Bekijk op dit kaartje hoeveel aanvragen er in jouw gemeente zijn gedaan. De donker gekleurde vlakken tellen het meeste aanvragen, afgezet tegen het aantal inwoners.

Wachten op privacy instellingen...

De cijfers staan in schril contrast met het aantal aanvragen dat gemeenten normaal te verwerken krijgen van zelfstandigen. Zo melden zich in Breda normaal 180 zelfstandigen per jaar die in de problemen zitten, voor de Tozo-regeling klopten er al 3503 bij de gemeente aan.

In Sint-Michielsgestel meldde zich voor de coronacrisis ongeveer 1 ondernemer per jaar, nu heeft de gemeente al 370 aanvragen te verwerken.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk de video over de gevolgen van de coronacrisis voor de Brabantse economie:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!