Hoe dan? Een huis kopen in coronatijd

10 april 2020 om 12:15 • Aangepast 17 april 2020 om 10:54
nl
Omroep Brabant gaat voor jou op zoek naar de oplossing voor praktische problemen die ontstaan door de coronacrisis. Vandaag in de hoofdrol: de makelaar. Eric de Vos heeft samen met zijn vrouw een makelaarskantoor in Bergen op Zoom. Daar gaat alles ondanks de uitbraak van het coronavirus, zo veel mogelijk door.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn er ook in coronatijd genoeg manieren om een huis te kopen of verkopen. Alles kost misschien iets meer tijd, maar dat is onvermijdelijk. Volgens hen is de groep die voor de crisis al graag een huis wilde kopen niet gekrompen. De mensen die toen al op zoek waren, stellen hun zoektocht nu niet uit.

Kunnen mensen nog een huis bezichtigen?

"Dat kan zeker! We kijken natuurlijk wel hoe alle partijen zich daarbij voelen en wat ze prettig vinden. Het is nu soms ietsje ingewikkelder, omdat de verkopers niet zo makkelijk meer het huis uit kunnen. Nu zitten ze te wachten in de tuin of gaan ze een blokje om."

Welke maatregelen treft u bij een bezichtiging?

"Bij een bezichtiging wil ik maximaal twee mensen mee naar binnen hebben. Binnen hou ik met die twee mensen zoveel mogelijk afstand. Als we in een kleine ruimte komen en niet die 1,5 kunnen bewaren, ga ik even in een andere kamer staan. Mijn stem is hard genoeg om me ook dan verstaanbaar te maken.

Ik vind het niet per se nodig om bijvoorbeeld met handschoenen en een mondkapje een huis binnen te gaan. Op die manier schrik je mensen alleen maar meer af. Ik hou me netjes aan de 1,5 meter afstand en raak zo min mogelijk aan als ik ergens in huis ben."

Welke dingen gaan nu anders dan voorheen?

"Sommige verkopen worden nu even uitgesteld. Er was bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat graag hun huis wilden verkopen. In overleg hebben we besloten dat ze de verkoop beter konden uitstellen.

Als de koopakte van een huis getekend moet worden, doe ik dat het liefst met alle partijen samen. Zo’n akte doornemen duurt wel een uur en als ik twee losse afspraken heb, duurt het dus twee keer zo lang. Daarnaast is het niet zo fris dat die akte de hele tijd wordt verplaatst en door verschillende handen gaat. Ik probeer dus zo veel mogelijk met alle partijen, in het verkochte huis die akte te ondertekenen. Maar dat gaat niet altijd. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel andere mogelijkheden: digitaal of zelfs telefonisch."

Welke maatregelen treft u met uw werknemers?

"Mijn vrouw en ik werken met zijn tweetjes in het bedrijf. Ons kantoor zit aan huis en we hebben geen andere werknemers. We hoeven geen rekening te houden met ander personeel."

LEES OOK:

Volgende week praat Omroep Brabant met een taxichauffeur. Heb jij nog vragen aan een taxichauffeur? Of heb jij vragen aan een andere beroepsgroep? Klik dan HIER en laat jouw vraag achter.

Naast vragen van het publiek zijn we ook opzoek naar mensen uit het werkveld zelf. Mensen die werken in een sector waar veel onduidelijkheid over is voor het grote publiek. Dus denk jij dat jij een goede toelichting kan geven over jouw werk of bedrijf? Meld je dan HIER aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!