Meer ruimte op de intensive cares, opnieuw flinke daling van het aantal nieuwe coronapatiënten

11 april 2020 om 12:00 • Aangepast 20 april 2020 om 11:37
nl
In de afgelopen 24 uur hebben meer coronapatiënten de Brabantse intensive cares verlaten, waardoor meer ruimte ontstaat op deze ziekenhuisafdelingen. De dalende trend, waarop het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) hoopte, is volgens een woordvoerder ingezet. Hij spreekt van een 'overduidelijke daling'. “Het gaat de goede kant op. Deze dalende trend is gunstig.”
Geschreven door

Binnen 24 uur tijd liggen er tien coronapatiënten minder op de ic-afdelingen van de Brabantse ziekenhuizen, blijkt uit de cijfers van het ROAZ. In totaal liggen er 160 ernstig zieke coronapatiënten op de ic's. Dat aantal is sinds 30 maart niet zo laag geweest.

Druk was hoog
Afgelopen dagen meldde het ROAZ dat de druk hoog bleef op de ic’s. Daarom werden donderdag nog verschillende patiënten overgebracht naar ziekenhuizen buiten de provincie. Door de afname is nu weer ruim 15 procent van de ic-capaciteit voor nieuwe coronapatiënten beschikbaar. Op de top lagen er 185 mensen op de Brabantse ic’s.

Toch blijft voorzichtigheid geboden: het aantal van 160 bezette ic-plekken door mensen met corona ligt veel hoger dan de reguliere 120 bedden die de Brabantse ziekenhuizen hebben. Zij verdubbelden dat aantal tot 240, waarvan 190 plekken voor coronapatiënten bestemd zijn.

Ziekenhuisopnames daalt flink
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van mensen die door het virus zijn getroffen, laat ook een flinke daling zien. Ruim tachtig nieuwe patiënten zijn de afgelopen 24 uur opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 maart. Sindsdien zakt het aantal nieuwe coronapatiënten voor het eerst tot onder de honderd.

Er werden in de afgelopen 24 uur 115 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis. In de hospitalen in onze provincie liggen in totaal nu 585 coronapatiënten.

Officieel sterftecijfer: 2643 overledenen

Het RIVM meldt zaterdagmiddag dat de afgelopen 24 uur in heel Nederland 132 mensen aan het coronavirus zijn overleden. Hiermee komt het officiële dodental op 2643. Hoogstwaarschijnlijk ligt het sterftecijfer veel hoger, omdat lang niet iedereen met coronasymptomen getest wordt.

In ons land is het coronavirus bij 24413 mensen officieel vastgesteld. Dat zijn er 1316 meer dan vrijdag. Zuid-Holland telde 411 nieuwe gevallen, Brabant 203. Ook hier geldt dat het aantal mensen dat het virus daadwerkelijk (gehad) heeft, veel hoger ligt dan de gemelde statistieken.

Meer tests
Doordat de testcapaciteit is en wordt vergroot, onderwerpt men meer mensen met symptomen aan een test. Hierdoor kan het dagelijkse besmettingscijfer oplopen.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!