Susannes coronadagboek: ‘Pijnlijk om steeds te zeggen dat bezoek niet mag’

21 april 2020 om 12:00 • Aangepast 29 april 2020 om 10:17
nl
Verpleegkundige Susanne van Kempen (40) vertelt op verzoek van Omroep Brabant over haar werk bij woonzorgcentrum De Heikant (De Wever) in Tilburg. Ook daar is door de coronacrisis al wekenlang geen bezoek toegestaan. “Het is heel moeilijk om dat steeds weer te moeten zeggen.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Het raakt me dat je familie niet binnen mag laten. Alle bewoners kijken enorm uit naar vrienden, kinderen en kleinkinderen”, weet Susanne. “Sommigen kregen dagelijks bezoek en dat valt dat plotseling weg. Voor even is dat goed te doen, nu is het al vijf weken zo.”

Gefrustreerd
“Bewoners raken gefrustreerd, vooral omdat je ze niet kunt vertellen wanneer de maatregelen voorbij zijn”, merkt de verpleegster. “Je wil ze zoveel mogelijk hun eigen leven laten leiden, maar dat kan nu niet. Dus probeer je steeds opnieuw uit te leggen, waarom de maatregel zo belangrijk is.”

Bij hoge uitzondering mogen mensen die stervende zijn wel bezoek ontvangen. “Je maakt ook mee dat familie dan niet kan komen, omdat ze bang zijn thuis een kwetsbaar iemand te besmetten. Dat is heel begrijpelijk natuurlijk, maar ook heel moeilijk.”

De verpleegkundigen kennen bewoners al jaren en bouwen dus een band op. “Dan proberen wij iemand toch zo goed mogelijk op te vangen. Wij zijn de enigen die ze dan hebben.”

Slingers bij het raam
Toch leiden de maatregelen ook tot creatieve en vrolijke momenten. Onlangs werd een licht dementerende vrouw 93. “De familie hing ’s avonds stiekem slingers op bij het raam. Ook brachten ze ballonnen naar de ingang, die we bij de vrouw aan het bed konden hangen, toen ze sliep.”

Dan zie je zo’n vrouw helemaal opfleuren.

De volgende ochtend stond heel de familie voor het raam. “Dan zie je zo’n vrouw helemaal opfleuren. Dat is echt prachtig om te zien. En dat sleept ons ook door de moeilijkere momenten.”

Videobellen
Ook helpen Susanne en haar collega’s bewoners om zoveel mogelijk hun familie en vrienden te kunnen spreken, bijvoorbeeld met beeldbellen. Dat zorgt voor grappige momenten. “Laatst sliep een vrouw rond elf uur ’s avonds nog niet, omdat ze ‘te druk was’. Blijkbaar was ze druk met FaceTime, Facebook en WhatsApp”. Susanne lacht: “Dat had ze dus net geleerd.”

Omroep Brabant blijft Susanne volgen. Dit is het eerste deel van een terugkerende rubriek.

Versiering voor het raam bij een 93-jarige vrouw. (eigen foto)
Versiering voor het raam bij een 93-jarige vrouw. (eigen foto)
Susanne van Kempen in beschermende kleding. (eigen foto)
Susanne van Kempen in beschermende kleding. (eigen foto)

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.