Video

Drie coronadoden op woensdag in de Brabantse ziekenhuizen, laagste aantal sinds 12 maart

23 april 2020 om 11:46 • Aangepast 30 april 2020 om 10:44
nl
Drie coronapatiënten zijn op woensdag overleden in de Brabantse ziekenhuizen. Dat is het laagste aantal sinds 12 maart. Verder lijkt de positieve trend van sterk dalende aantallen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen deze week te stagneren. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant. "Dit is niet de daling waar we op hoopten", aldus een woordvoerder.
Geschreven door

Sinds afgelopen zaterdag is het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen ongeveer gelijk gebleven op iets meer dan 400. Daarmee is de snelheid uit de rappe afname. Eenzelfde beeld is zichtbaar op de intensive cares. Lagen er vrijdag rond de 110 ernstig zieke mensen met corona op deze afdelingen, deze woensdag zijn er dat iets meer dan 100. Begin deze maand waren dat er meer dan 180.

Niet snel genoeg
"Voor ons gevoel gaat het niet snel genoeg", stelt de ROAZ-voorlichter. "Het blijft dus van belang dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en op die manier nieuwe besmettingen worden voorkomen."

Een verklaring voor de stagnatie is mogelijk te vinden in het aantal coronapatiënten dat zich dagelijks bij de Brabantse ziekenhuizen meldt. Weliswaar neemt dat aantal ook af, maar het toch gaat dagelijks nog steeds om vele tientallen nieuw opgenomen coronapatiënten. Dat aantal lag gisteren op 75, tegenover 80 mensen die de ziekenhuizen mochten verlaten. "Het gaat te langzaam", concludeert de woordvoerder van het ROAZ opnieuw.

Consequenties
Dat de snelheid uit de daling is, heeft ook gevolgen voor het herstarten van de reguliere zorg. Daar zijn de Brabantse ziekenhuizen deze week langzaamaan mee begonnen. Om hier meer stappen in te zetten, moet het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen sneller dalen. Pas dan kunnen meer faciliteiten en zorgmedewerkers worden vrijgemaakt, die zich met de reguliere zorg bezighouden.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk in de video welke regels er gelden voor coronapatiënten die uit het ziekenhuis komen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.