Liveblog

LIVEBLOG CORONAVIRUS: 74 nieuwe patiënten, burgemeester Tilburg overweegt maatregelen

3 mei 2020 om 07:00 • Aangepast 11 mei 2020 om 07:54
nl
Het aantal coronapatiënten dat in Brabantse ziekenhuizen ligt, is de afgelopen 24 uur weer verder afgenomen, het zijn er 275. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis. Zowel uit de provincie als het belangrijkste nieuws daarbuiten.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De voornaamste feiten op een rij:

  • In Brabant zijn 74 nieuwe besmettingen vastgesteld, blijkt zondag uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.
  • Het totaal aantal vastgestelde besmettingen in Brabant staat nu op 8404.
  • Ook in onze provincie wordt het steeds iets drukker op straat, stellen de Brabantse veiligheidsregio's vast.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.30
Dit liveblog is afgesloten.

22.00
In natuurgebied Gorp en Roovert heeft de politie zondag maar liefst zeventig waarschuwingen uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels hielden. 14 mensen gingen op de bon.

Wachten op privacy instellingen...

20.45
De Trombosestichting start een groot onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose. Dit heeft Marieke Kruip, deskundige van het Erasmus MC, zondag gezegd in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

"Bij dit coronavirus zien we dat het stollingssysteem permanent aanstaat, terwijl het rustig zou moeten zijn. Nu we weten dat het zo is, kunnen we kijken hoe we complicaties als trombose kunnen voorkomen". Kruip gaat het onderzoek leiden, in samenwerking met alle grote ziekenhuizen in het land.

20.00
De selecties van PSV en Jong PSV hervatten maandag de trainingen op complex De Herdgang. Dat gebeurt volgens de regels en protocollen voor de topsport, zoals die zijn opgelegd door het kabinet in samenspraak met het RIVM, meldt de eredivisieclub uit Eindhoven. De spelers zullen in kleine groepjes, verspreid over de dag, aan de slag gaan. De eerste twee weken staan vooral in het teken van fitheidstesten. De spelers van interim-trainer Ernest Faber en Peter Uneken (Jong PSV) zullen tot 16 juni achter gesloten deuren trainen. Daarna volgt hun zomervakantie.

18.30
Hans Arends en Petra van Koppen zaten vanwege de lockdown maar liefst zeven weken vast op een camping in Zuid-Spanje. Dit weekend kwamen ze eindelijk thuis.

18.00
Burgemeester Theo Weterings vreest voor nieuwe drukte in de binnenstad volgende week zaterdag. Dat zegt hij zondag in gesprek met Omroep Brabant. Al twee zaterdagen op rij moest hij mensen oproepen om niet meer naar het centrum te komen omdat het te druk was. De burgemeester overweegt maatregelen als het volgende week opnieuw mis gaat.

17.14
De parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland zijn zondag afgesloten. De gemeente Rotterdam heeft dat gedaan, omdat het toch erg druk was op het strand. indien nodig sluit de gemeente ook de toegangswegen naar het strand af.

16.14
In het Valkenbergpark in Breda houdt men zich redelijk aan de afstandsmaatregel. Maar er zijn er altijd een paar....

Wachten op privacy instellingen...

16.04
Er moet een speciaal expertisecentrum komen voor ex-coronapatiënten. Dat willen regeringspartij D66 en de SP. Donderdag dienen Lilian Marijnissen (SP) en Rob Jetten (D66) samen een motie in omhet kabinet op te roepen tot het instellen van zo'n expertisecentrum, dat ex-patiënten moet ondersteunen. Ook zou het centrum kennis kunnen vergaren over de gevolgen van een coronabesmetting.

15.57
In vergelijking met een 'normale' week heeft de Mediamarkt afgelopen week zes keer zoveel vriezers verkocht. Ook zijn tondeuses en haartrimmers populair. De Nederlandse winkels waren Europees gezien een lichtpuntje voor de Duitse moedermaatschappij Ceconomy. In andere landen moesten de vestigingen de deuren sluiten.

15.40
In Tilburg is vanwege corona een gedeelte van de parkeergarage aan het Pieter Vredeplein afgesloten. Op deze manier kunnen er minder mensen parkeren en kan het niet zo druk worden, waardoor mensen meer ruimte krijgen.

Parkeergarage afgesloten
Parkeergarage afgesloten

14.18
Brabant is niet meer de provincie met de meeste besmettingen. Dat is nu Zuid-Holland, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. In Brabant zijn in totaal 8404 coronabesmettingen, in Zuid-Holland zijn dat er 8416. Het aantal ziekenhuisopnames (2596) en overleden patiënten (1392) is nog wel het hoogst in onze provincie.

14.09
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden in totaal 22 mensen met een COVID-19 besmetting verzorgd, waarvan 10 op de intensive care. Er zijn in de 24 uur voor deze standopmaak geen patiënten met COVID-19 overleden in het Catharina Ziekenhuis. Sinds de start van de epidemie zijn er hier 94 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Er is sinds gisteren één patiënt met COVID-19 ontslagen uit het ziekenhuis. In totaal zijn er 223 patiënten ontslagen.

COVID-19 patiënten worden op speciaal daartoe ingerichte afdelingen in isolatie verzorgd (de zogenaamde cohort-afdelingen). Patiënten die intensieve zorg nodig hebben worden op de intensive care verzorgd.

14.01
In Brabant zijn 74 nieuwe besmettingen vastgesteld, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er vier minder dan een dag eerder. Het totaal in onze provincie staat nu op 8404 vastgestelde besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...

14.00
Sinds zaterdag zijn 69 mensen overleden aan het coronavirus. In totaal gaat het nu om 5056 overleden mensen. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger omdat niet iedereen wordt getest op het virus. Er zijn 44 nieuwe ziekenhuisopnames. Het totaalaantal komt op 10.955 opnames. Landelijk gezien zijn er 40.571 mensen positief getest op het virus.

Wachten op privacy instellingen...

13.46
Meerdere Europese landen versoepelen de maatregelen die zijn genomen tegen de verspreiding van het coronavius. Voor het eerst sinds het begin van de lockdown twee maanden geleden mogen Italianen vanaf maandag weer naar het park gaan en familieleden bezoeken. In Duitsland kunnen honderdduizenden kinderen voor het eerst sinds weken weer naar school. In Hongarije mogen onder meer musea, restaurants en een aantal winkels vanaf maandag hun deuren weer openen. In Spanje kunnen de mensen sinds zaterdag weer naar buiten gaan om te sporten.

13.32
De regering moet meer oog hebben voor kwetsbare mensen die worden getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus en niet direct door het virus zelf. Dat zei voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker in het televisieprogramma Buitenhof. Ze doelt onder meer op eenzame ouderen in verzorgingshuizen en mensen met een beperking die niet meer naar de dagbesteding kunnen.

Bussemaker zegt dat er altijd moet worden gehandeld om besmetting tegen te gaan, maar dat dat niet de enige factor kan zijn.

13.26
28 Arbeidsmigranten uit een wooncomplex in het Gelderse Velp worden zondag in isolatie geplaatst op een schip in de Rijn in Arnhem, omdat bij hen een coronabesmetting is vastgesteld. De andere 21 bewoners van het complex zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden niet ziek, maar moeten 14 dagen in quarantaine blijven in hun wooncomplex.

12.41
Vandaag zou de Grand Prix van Zandvoort plaatsvinden. Misschien als troost is er daarom een spectaculaire roadtrip op Youtube verschenen van Formule 1-coureur Max Verstappen, samen met motorcrosser Jeffrey Herlings uit Elsendorp.

Wachten op privacy instellingen...

12.17
Burgemeester Paul Depla van Breda noemt de oproep van minister-president Rutte om uit de binnensteden te mijden "een beetje gek". Je kunt volgens Depla niet verwachten dat de winkels open kunnen blijven als er geen klanten mogen komen. Hij noemt dat zondagmiddag in de tv-uitzending Kraak op Omroep Brabant "schizofreen".

11.52
Het aantal coronapatiënten dat op dit moment in de Brabantse ziekenhuizen ligt, is gedaald tot onder de 300. Volgens cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in onze provincie zijn het er 275. Van hen liggen er 81 op de IC, dat zijn er vier minder dan gisteren. De afgelopen 24 uur zijn er 55 nieuwe patiënten opgenomen in Brabant.

10.59
Een melding wegens geluidsoverlast heeft zaterdag in Hank geleid tot een aangifte van zware mishandeling door politieagenten. De bewoonster, over wie de klacht ging, verzette zich hevig en hoestte richting de agenten al roepend dat ze corona had. Haar bloed is getest op het virus. De 36-jarige vrouw weigerde haar muziek zachter te zetten. Toen agenten binnenkwamen om de apparatuur in beslag te nemen, sloeg de bewoonster een agent op het hoofd en hoestte richting de agenten. Ze is met een spuugmasker naar het politiebureau gebracht.

10.43
Jongeren tot dertig jaar oud balen vooral van de afgelasting van het Bevrijdingsfestival, door de maatregelen tegen het coronavirus. Mensen ouder dan 55 jaar missen de Uitmarkt eind augustus het meest. Dat meldt het onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy op basis van onderzoek onder 1500 mensen, dat is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

08.52
De helft van de Nederlanders zegt zijn vrijheid nu, door de beperkende maatregelen, meer te waarderen dan voor het coronavirus uitbrak. Dat blijkt uit een enquÛte onder ruim 26.000 mensen van het Opiniepanel van EenVandaag, in de aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

08.21
Bij twee nertsenfokkers in Brabant is het coronavirus opgedoken. Waarschijnlijk hebben ze het virus via een mens gekregen. Voor zover bekend is het wereldwijd de eerste keer dat COVID-19 op grote schaal bij fokdieren voorkomt. Hoe kan dat en moeten we ons zorgen maken? Onderzoekscollectief Spot On Stories zocht het uit voor Omroep Brabant en beantwoordt alle vragen in een video.

06.36
Het kabinet gaat in totaal twintig miljoen euro beschikbaar stellen aan het Nederlandse steunfonds voor zorgverleners die ten tijde van de coronapandemie arbeidsongeschikt raken of voor nabestaanden van overleden zorgmedewerkers. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan NU.nl.

02.28
In een zeldzame gezamenlijke boodschap hebben de Democratische en Republikeinse leiders van het Amerikaanse Congres het aanbod van de regering afgeslagen om senatoren te onderwerpen aan een snelle coronavirustest. De senators, van wie velen op leeftijd zijn, keren maandag terug na een reces dat vanwege de pandemie was verlengd. "Het Congres wil middelen blijven toewijzen aan de frontliniefaciliteiten waar ze het snelst het beste kunnen doen"..

01.46
Britse instellingen die tegen Covid-19 vechten zijn het slachtoffer geworden van cyberaanvallen die terug te voeren zijn op Rusland en Iran. Dat schrijft de tabloid The Mail on Sunday. Hackers hebben universiteiten in het land aangevallen die vaccins en testkits proberen te maken en wetenschappers en artsen die het coronavirus bestuderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!