Ralph Posset kalkt enorme middelvinger bij provinciehuis: 'Ze pissen op de kunsten'

8 mei 2020 om 09:09 • Aangepast 15 mei 2020 om 11:44
nl
Volkskunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch heeft donderdag een enorme middelvinger op het voorplein van het provinciehuis in Den Bosch gespoten. Hij is boos omdat het nieuwe provinciebestuur heeft laten weten dat de kunst- en cultuursector zich moet gaan voorbereiden op een geleidelijke afbouw van subsidies.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Kunst, cultuur en sport zijn in het nieuwe bestuursakkoord op één hoop gegooid onder de naam 'vrije tijd'. Er is dan ook geen gedeputeerde van cultuur meer. "We hebben altijd een gedeputeerde van cultuur gehad", benadrukt Posset. "Nu hebben ze gezegd: dit bestaat gewoon niet meer. Daar maken we de portefeuille vrije tijd van. Alsof iedereen aan het breien is!"

Statement
In het bestuursakkoord staat dat alle partijen die nu provinciale subsidie ontvangen zich moeten voorbereiden op een geleidelijke afbouw van dat geldbedrag naar 'het nieuwe normaal van na 2023'. Dat vindt Posset onbegrijpelijk. "Als je nou kijkt waar dit land op is gebouwd, dat zijn mensen als Rembrandt, Van Gogh, Gerard Reve, Harry Mulisch. Allemaal cultuur..."

Daarom wilde hij een duidelijk statement maken. Dus spoot hij een reusachtige middelvinger bij het provinciehuis, het hol van de leeuw. Met de boodschap: "Wij kunnen wel zonder jullie."

'Rebellie nog steeds een onderdeel van de kunsten', benadrukt Ralph Posset (foto: Ralph Posset).
'Rebellie nog steeds een onderdeel van de kunsten', benadrukt Ralph Posset (foto: Ralph Posset).

Oud vuil
Overigens ziet Posset ook een voordeel in de terugtrekkende beweging van de politiek uit de kunst. "De politiek heeft veel te lang inhoudelijk de kunst kunnen manipuleren voor eigen gewin", meent hij.

"Kunst is een verlengstuk geworden van sociaal-maatschappelijk werk. Kunst aan de leidraad van de politiek is een vreselijke weeffout in de huidige werkwijze rond kunstsubsidies. Hier moeten absoluut andere keuzes in gemaakt worden. Maar een knuppel in het hoenderhok gooien om de kunsten sterker te maken, is iets totaal anders dan kunst als oud vuil in de hoek gooien. Kunst hernoemen tot vrije tijd is niets anders dan minachting voor alles dat wordt gecreëerd. Het is pissen op het graf van de kunsten. Pissen op het graf van Gerard Reve, op het graf van Vincent en Theo van Gogh, op het graf van Mulisch en van Mondriaan. "

Rebellie
Dus kalkte Posset 'met liefde en plezier' de middelvinger op de entree van het provinciehuis. "Want gelukkig hebben niet alle kunstenaars zich laten heropvoeden tot maatschappelijk werker en is rock-'n-roll en rebellie nog steeds een onderdeel van de kunsten."

Wachten op privacy instellingen...

De nieuwe gedeputeerde Wil van Pinxteren liet vrijdagmiddag weten dat hij contact heeft opgenomen met Posset. "Als ik in functie ben, drinken we samen een kop koffie en gaan we in gesprek over deze ludieke actie. Cultuurmakers zijn betrokken mensen en die betrokkenheid waardeer ik."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.