LIVEBLOG

Coronanieuws: attractiepark de Efteling heeft 'alles goed onder controle'

21 mei om 07:00 • Aangepast 29 mei om 07:14
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het officiële dodenaantal door het coronavirus in Nederland is met 27 gestegen naar 5775.
  • Een medewerker van een van de nertsenbedrijven in Zuidoost-Brabant waar onlangs corona is vastgesteld, is waarschijnlijk door nertsen besmet.
  • De nieuwe cijfers van Brabantse ziekenhuizen zijn opnieuw vergelijkbaar, maar schetsen een bredere dalende trend.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

We sluiten het liveblog van donderdag 21 mei. Vrijdagochtend starten we een nieuwe blog waar je het actuele coronanieuws kunt volgen.

22.00
Om goed uit de coronacrisis te komen, is het belangrijk dat het kabinet investeert en steun en vertrouwen geeft aan bedrijven, sectoren en kwetsbare groepen. Het is daarbij belangrijk om publieke en private investeringen te blijven stimuleren. Ook moet Nederland meer samenwerken in Europa om tot een breed economisch en maatschappelijk herstel te komen. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis die op verzoek van het kabinet heeft gekeken hoe Nederland op een evenwichtige manier een herstart kan maken uit de lockdown.

20.45
Er is nog geen zicht op een snel akkoord tussen KLM en haar banken over het leningenpakket met staatsgaranties van 2 miljard tot 4 miljard euro die het kabinet op 24 april aankondigde. Onderhandelingen tussen het luchtvaartmaatschappij en de banken zijn moeilijker geworden door de terugbetalingsverplichting aan consumenten. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen.

19.35
De Efteling kijkt terug op een geslaagde Hemelvaartsdag. Het attractiepark in Kaatsheuvel had volgens eigen zeggen "alles goed onder controle". Volgens de Efteling werden de coronamaatregelen goed nageleefd. Het park doet geen uitspraken over het exacte aantal bezoekers, maar volgens een woordvoerder was het aantal "tweederde van een normale dag".

19.30
In de afgelopen twee maanden zijn 15 tot 20 procent minder zelfdodingen en pogingen daartoe door de politie vastgelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd zijn de registraties door de politie van verward gedrag met 18 tot 20 procent toegenomen. Met name de daling van het aantal zelfdodingen is opvallend; veel deskundigen verwachten in deze tijd juist een sterke stijging.

19.15
Om uit te vinden hoe besmettelijk poezen zijn voor mensen, gaan drie universiteiten poezen inspuiten met het coronavirus. Ook worden katten onderzocht van baasjes die corona gehad hebben, zo schrijft AD. Het onderzoek wordt onder meer gedaan door de Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam. Idee is dat op die manier het risico van de verspreiding van corona door de huisdieren beter ingeschat kan worden. Ook kan zo worden bekeken hoe corona-infecties bij katten kunnen worden voorkomen.

18.00
Op bepaalde plaatsen was het vandaag te druk, zegt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad tegen de NOS. Daarom moesten er maatregelen genomen worden om de drukte te reguleren. Daarbij ging het vooral om plekken waar water is, zoals stranden. Vooruitkijkend zegt Bruls: "Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen." Anders valt de anderhalvemeterregel volgens hem niet te handhaven. Hij kan nog niet zeggen hoeveel boetes er zijn uitgeschreven. Bruls benadrukte dat dat ook niet het belangrijkste is.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan voor het Pinksterweekeinde volgende week geen bijzondere maatregelen nemen, denkt Bruls. "Wie op pad gaat kan het onderhand weten: als het ergens onbeheersbaar druk is, wordt er ingegrepen. Vermijd de drukte dus."

17.55
Tilburger Lot van Os componeerde een coronalied en nam een clip op.

Wachten op privacy instellingen...

17.15
Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 255, meldt het Landelijke Coördinatie centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 20 minder dan woensdag. Er liggen daarnaast 541 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 14 meer dan woensdag. Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 254 in Nederland, 20 minder dan woensdag, en 1 in Duitsland, net als woensdag het geval was.

17.05
Op deze mooie Hemelvaartsdag trokken veel mensen naar het water voor verkoeling. Op veel plekken was het redelijk druk, maar de bezoekers hielden zich vrijwel allemaal aan de anderhalve meter afstand. Bijvoorbeeld aan de Zuiderplas in Den Bosch was het goed te doen.

16.34
Een kinderboek met versjes over deze nare coronatijd. Waarin veel dingen die tot nu toe altijd zo gewoon waren ineens niet meer kunnen of mogen. Renske de Kleijn uit Den Bosch schreef het, om kinderen te helpen positief vooruit te kijken. "Want ooit gaan we weer gewoon naar school, naar de sportles en dan mogen we weer knuffelen."

16.30
De gemeente Breda laat donderdagmiddag van halfdrie geen mensen meer toe bij de Asterdplas. Eerder op de dag waren de wegen tot de Galderse Meren als afgesloten. Het is te druk en de parkeerplaatsen zijn vol.

15.11
De moskeeën in Nederland krijgen vrijdag een protocol voor het Suikerfeest van zondag en voor de periode daarna. Het Contactorgaan Moslims en Overheid heeft dat document na overleg met meerdere partijen opgesteld. De moskeeën mogen, nu de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld, in juli weer open. Het dringende verzoek van het Contactorgaan Moslims en Overheid is dan ook om het Suikerfeest dit weekeinde thuis in kleine kring te vieren.

14.47
Vanaf 11 mei worden de coronamaatregelen in Nederland stapje voor stapje versoepeld. Maar wat mag nu precies vanaf welke datum? En wat mag nog niet? En waarom moet dat versoepelingsproces nu zo ontzettend ingewikkeld zijn?

Wachten op privacy instellingen...

14.02
Brabant telt volgens het RIVM in totaal 8900 patiënten met COVID-19. Daarnaast zijn er tot dusver 2751 Brabanders opgenomen in het ziekenhuis en zijn 1492 Brabanders aan de gevolgen van de ziekte overleden.

13.55
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.775. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Daarnaast zijn 13 ziekenhuisopnames gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

13.30
Ook de zee wordt opgezocht. Het is donderdag behoorlijk druk op de weg naar de stranden, vooral in Zeeland en Noord-Holland. Op het drukste moment stond er 70 kilometer file. Inmiddels is de filelengte weer afgenomen, meldt een woordvoerster van de ANWB. De Veiligheidsregio Zeeland vraagt mensen thuis te blijven.

12.50

Wachten op privacy instellingen...

12.30
De gemeente Breda laat donderdagmiddag geen mensen meer toe tot de Galderse Meren. Het is te druk en de parkeerplaatsen zijn vol.

11.50
In totaal liggen er woensdag 69 mensen met COVID-19 op verpleegafdelingen in de Brabantse ziekenhuizen. Op de intensive care liggen 36 COVID-19-patiënten. Verder zijn er nog 78 mensen op de verpleegafdeling die corona-klachten hebben, maar bij wie het virus (nog) niet is vastgesteld. Op de intensive care zijn dat er negen.

Volgens het ROAZ blijken van die patiënten later tien tot twintig procent besmet met het virus. Woordvoerder Wim Pleunis noemt de ontwikkelingen 'een mooie trend, weer zijn de cijfers ietsjes beter dan gisteren’.

10.40
Door de coronacrisis zijn de kerken grotendeels leeg, maar het volgen van missen is dankzij livestreams inmiddels goed mogelijk. Dat is natuurlijk met name fijn op een dag als deze. De viering van Hemelvaartsdag in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch kan donderdagochtend live worden gevolgd via de website en app van Omroep Brabant. De dienst in de kathedraal begint om tien uur.

09.48
Politieteam Roosendaal heeft posters laten maken van tekeningen die een collega van hen maakte om hiermee zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken in deze coronatijd. De posters worden afgeleverd bij onder meer het Bravis Ziekenhuis, de ambulancepost, huisartenpraktijken, verpleeghuizen en andere zorginstellingen in dit teamgebied. "Namens de politie Roosendaal, voor alle kanjers in de zorg!"

Wachten op privacy instellingen...

09.04
In het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn woensdag weer twee mensen, bij wie het coronavirus was vastgesteld, uit het ziekenhuis ontslagen. In totaal konden al 286 coronapatiënten het ziekenhuis in verbeterde toestand verlaten. In Breda worden in totaal nog veertien patiënten met een coronabesmetting verzorgd. Zes van hen bevinden zich op de intensive care. Sinds het begin van het uitbreken van het coronavirus in Nederland zijn er in het Amphia 102 mensen overleden aan het virus.

07.38
De Partij voor de Dieren roept in een motie op nertsenfokkerijen te sluiten. De partij doet dit omdat het coronavirus is uitgebroken onder nertsen die in het zuidoosten van Brabant gefokt en gehouden worden voor hun bont. "Constaterende dat aanvankelijk werd gedacht dat de kans op besmetting van mensen door nertsen verwaarloosbaar was , maar dat dit toch is gebeurd." Dinsdag wordt hierover gestemd.

Wachten op privacy instellingen...

03.30
Venlo en Roermond verwachten donderdag een grote toestroom van Duitse koopjesjagers. Traditioneel staat Hemelvaart in beide steden te boek als 'Duitse Dag', waarbij vele duizenden oosterburen komen winkelen. Daar steekt de Veiligheidsregio donderdag een stokje voor vanwege de coronacrisis. Wordt het te druk, dan worden straten afgezet en winkels tijdelijk gesloten. Ook in de binnenstad van Venlo kunnen straten worden gesloten, net zoals parkeergarages.

00.50
Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de grens van 5 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Met name Latijns-Amerika ziet het aantal nieuwe infecties stijgen.

22.41
Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 15 juli meer dan een bezoeker ontvangen, denkt het kabinet. De bezoekregeling zou de komende weken al worden verruimd, maar bewoners zouden het voorlopig met een vaste bezoeker moeten doen.

Wachten op privacy instellingen...