Video

Coronadoden herdenken met een boodschap van licht en hoop

27 mei 2020 om 12:30 • Aangepast 3 juni 2020 om 09:44
nl
Hoe organiseer je een openbare herdenkingsbijeenkomst voor heel Uden en omstreken in tijden van corona? Christine Veldhoen Uitvaartzorg zorgt in samenwerking met de gemeente voor een online herdenking die zaterdag onder meer via de app en website van Omroep Brabant bekeken kan worden.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Ze zijn met zijn elven. Jonge jongens en meiden die spelen bij theatergezelschap Naat Piek in Uden. Vanavond geen toneelstuk in het openluchttheater, maar een optocht met fakkels en kaarsen waarmee zij de boodschap van licht en hoop willen verspreiden.

De fakkels zijn inmiddels ontstoken. De jongeren beginnen aan hun tocht. Ze lopen in stilte naar de binnencirkel van het theater. De camera's draaien, een drone zoemt boven hun hoofd. Daar staan ze. De toekomst. In het licht van hoop.

Een boodschap van licht die troost moet bieden:

Paul van Weert van Christine Veldhoen Uitvaartzorg in Uden legt uit dat de coronamaatregelen er nog steeds voor zorgen dat er ook niet massaal kan worden herdacht. Iets wat je juist zo graag zou willen, na zoveel verlies en verdriet.

"Ongelooflijk veel mensen hebben in deze regio in beperking afscheid moeten nemen van hun dierbaren. Toen zijn we gaan denken of het mogelijk zou zijn om een blijvende plek te creëren voor dat herdenken."

"De hartjesboom heeft elk seizoen een andere kleur en staat symbool voor het leven."

Na overleg met onder anderen pastoor John van de Laar en burgemeester Henk Hellegers kregen de plannen vorm. Zo komt er een herdenkingsboom vlakbij de verhalenbank. "Het wordt een hartjesboom, die elk seizoen een andere kleur heeft en symbool st aat voor het leven", zegt Van Weert.

Maar een grote groep uitnodigen voor een herdenking is nu nog niet mogelijk. "Daarom is gekozen voor een bijzondere aanpak", zegt Van Weert, "en nemen we in kleine groepen delen van een herdenkingsdienst op."

De jongeren van Naat Piek met de lichtjes van hoop.
De jongeren van Naat Piek met de lichtjes van hoop.

Die herdenkingsdienst kan zaterdag om 19.00 uur online worden bekeken via Metliefdeterugkijken.nl. De stream is zaterdagavond ook online te zien bij Omroep Brabant.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Deze video legt uit hoe Brabant een coronabrandhaard werd:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!