Video

Blijdschap over heropende terrassen: 'We willen hier tot elf uur vanavond blijven zitten!'

1 juni 2020 om 11:16 • Aangepast 8 juni 2020 om 16:14
nl
Veel mensen hebben ernaar uitgekeken, zeker met dit mooie weer. Een drankje drinken op het terras. Sinds maandagmiddag twaalf uur kan het weer, nu de coronavoorschriften wat versoepeld zijn. "Op het terras is een wijntje veel lekkerder dan thuis, zeker met de zon erbij."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Hoe zeer mensen naar dit moment hadden uitgekeken, bleek onder meer in Tilburg. Daar stonden mensen al om halftwaalf in de rij. Onder meer voor café Slagroom aan het Piusplein. "Wij willen een plek reserveren", vertelde een meisje. "Met name de club sandwich heb ik de afgelopen weken gemist. Die vind ik hier echt lekker!"

Een rij voor de heropende terrassen in Tilburg.
Een rij voor de heropende terrassen in Tilburg.

Pal achter haar stonden nog twee meiden. "Wij hebben zin in een drankje, een wijntje en een Radler", vertellen ze. "De afgelopen tijd, toen de café's dicht waren, was heel saai. Toen hebben we maar thuis wijn gedronken. Maar op het terras is dit veel lekkerder, met de zon erbij."

Ambiance
Toen de terrassen stipt om twaalf uur 's middags opengingen, waren twee mannen er als de kippen bij om op de stoelen te ploffen. "De ambiance is hier altijd geweldig", vertelt een van hen. "Daarom wilden wij dit moment niet missen. We willen hier tot elf uur maandagavond blijven zitten." Lachend: "Ik heb dinsdagochtend al vrij genomen om hiervan bij te komen."

Eindelijk kan er weer genoten worden van een drankje op het terras (foto: Marcel van Dorst/SQ Vision).
Eindelijk kan er weer genoten worden van een drankje op het terras (foto: Marcel van Dorst/SQ Vision).

Voordat zij kunnen bestellen, doet een ober aan de hand van een vragenlijst een triage-onderzoek om na te gaan of zij wellicht coronaklachten hebben. Dat blijkt niet het geval, waarna hun bestelling wordt opgenomen.

Wachten op privacy instellingen...

Naast hen zitten nog twee mannen. "Normaal werken wij hier als dj", vertelt een van hen. "Wij konden de afgelopen weken dus ook niet werken. Dat is een beetje vervelend. Mijn huis is namelijk niet groot, de muren kwamen op me af." Daarom maken ze graag gebruik van de gelegenheid een terrasje te pikken. "Twee vaasjes, om mee te beginnen!"

Omroep Brabant was er live bij in Tilburg, bekijk die beelden hier terug:

Wachten op privacy instellingen...

Geluksvogels
Het terras bij de Irish Pub, even verderop in Tilburg, zat om halfeen zelfs volledig vol. Daarom werd dat door het personeel even afgezet. De geluksvogels die wel een plekje hadden veroverd, genoten van een Guiness. Keurig op anderhalve meter, dat wel. "Dat voelt wel een beetje raar", knikt een vrouw die daar zit met haar hele vriendengroep. "Maar aan de andere kant: als het zo moet en je kan elkaar zo toch zien en met elkaar praten, dan is dit toch leuk!"

Wachten op privacy instellingen...
In Helmond was het ook goed toeven aan de waterkant (foto: Willem van Nunen)
In Helmond was het ook goed toeven aan de waterkant (foto: Willem van Nunen)

Strikte regels
Mensen zijn met ingang van deze maandag ook weer welkom in musea, bioscopen en sommige theaters. Terug naar de situatie van voor de uitbraak van het coronavirus is nog niet aan de orde. Zo gelden er strikte regels voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden, bioscopen en theaters. Ze mogen de komende maand niet meer dan dertig bezoekers ontvangen. Vanaf 1 juli wordt dat mogelijk opgeschroefd naar honderd mensen. Wie naar een museum wil, moet vooraf online een kaartje kopen en reserveren voor een tijdvak.

Ook in Eindhoven zijn de terrassen weer open. (Foto: Rebecca Seunis)
Ook in Eindhoven zijn de terrassen weer open. (Foto: Rebecca Seunis)
Op Stratumseind in Eindhoven oogt het al snel vol (foto: Hans Janssen)
Op Stratumseind in Eindhoven oogt het al snel vol (foto: Hans Janssen)

Ook in Oisterwijk genoten veel mensen van het zonnetje op een van de terrassen met een koel drankje voor de neus. "Omdat er zoveel gasten stonden te springen om weer te komen, hebben we ervoor gekozen om de vaste gasten als eerste de mogelijkheid te geven om te komen. Zij hebben van te voren gereserveerd", vertelt Gijs Verkuijl, eigenaar van restaurant Vuur&Vlam, en eveneens voorzitter van Horeca Nederland, afdeling Oisterwijk.

Proost vanuit Oisterwijk. (Foto: Kevin Cordewener)
Proost vanuit Oisterwijk. (Foto: Kevin Cordewener)

Op alle terrassen is de anderhalve meterregel van toepassing. "Naast iedere bezette tafel is een lege tafel. Hier mag niemand zitten om zo te juiste afstand te kunnen houden", aldus Verkuijl. "Ook hebben we een heleboel desinfectiemiddel op voorraad, zodat alles na gebruik meteen schoongemaakt kan worden."

Fiche voor toilet
"Verder hebben we een speciaal toiletprotocol, dit houdt in dat er maar één persoon tegelijk naar het toilet mag. Deze persoon krijgt een fiche mee zodat we weten dat het toilet bezet is, deze wordt na gebruik ook weer schoongemaakt."

Foto: Kevin Cordewener
Foto: Kevin Cordewener

'Wel spannend, want het virus is er natuurlijk nog'
"Normaal zitten we hier wekelijks op zondag", vertellen Petra en Jos uit Tilburg die in Oisterwijk op de Lind zitten. "Om kwart over elf waren we al hier, afwachten totdat alles openging. Aan de ene kant vinden we het wel spannend dat we weer op het terras mogen zitten, want het virus is er natuurlijk wel nog, maar we zitten buiten en daar is het denk ik minder erg dan als je binnen bij elkaar zit."

"Het is nu niet per se ongezellig, maar je merkt wel dat er een ander sfeertje hangt", vervolgt het stel. "Er zitten vrienden naast ons, maar wel met een lege tafel ertussen. Normaal gesproken zitten we gezellig met z’n allen aan één tafel. "

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.