LIVEBLOG

Coronanieuws: ruiming nertsenfokkerijen en coronaregels in acht bij demonstraties

6 juni om 10:14 • Aangepast 13 juni om 18:24
Nertsenfokkerijen worden geruimd (foto: NFE).
Nertsenfokkerijen worden geruimd (foto: NFE).
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis.
Profielfoto van Maaike CnossenProfielfoto van ANP
Geschreven door
Maaike Cnossen & ANP

De voornaamste feiten op een rij:

  • De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, is begonnen.
  • De geplande manifestatie tegen racisme in Eindhoven wordt mogelijk afgebroken als er teveel mensen op afkomen en er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden.
  • Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is zaterdag met zes gestegen naar 6011.
  • In Brabant zijn zaterdag 29 nieuwe besmettingen gemeld door het RIVM.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

Het liveblog van zaterdag 6 juni is gesloten. Zondagochtend starten we een nieuwe liveblog met het actuele coronanieuws.

22.05
Nederlandse touringcarbedrijven gaan de corona-richtlijnen bewust aan hun laars lappen. De ondernemers zijn boos omdat hun plannen voor versoepeling van de maatregelen zijn afgeschoten en daarom vervoeren ze vanaf zaterdag 30 mensen per bus, in plaats van de toegestane dertien. Johan Pouw van Pouw Vervoer in Vianen maakt de actie zaterdagavond bekend bij Hart van Nederland. Volgens Pouw doet 90 procent van de touringcarbranche mee.

20.20
Na tweeënhalve maand zonder zijn leerlingen live gezien te hebben is docent Engels Han Oomen uit Roosendaal er helemaal klaar mee. “Online lesgeven is leuk en het went snel. Toch ga je op een gegeven moment de leerlingen missen”, hoopt Oomen. Dus dook hij samen met zijn dochter Romy in hun huis-tuin-keukenstudio en nam een welkomstclip op voor zijn leerlingen aan scholengemeenschap Curio in Roosendaal. Maandag 15 juni komen zijn leerlingen weer naar school.

Wachten op privacy instellingen...

19.45
Op het Stadhuisplein in Eindhoven is zaterdag gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. De Black Lives Matter-demonstratie duurde tot kwart voor zeven. De gemeente liet aan het begin al weten geen nieuwe mensen meer toe te laten. Het protest verliep zonder problemen. Er is niemand aangehouden.

Vooral aan de randen van het plein was het te druk en kon er moeilijk anderhalve meter afstand worden gehouden. Kort voor de start stonden er tussen de 600 en 700 mensen klaar. Vrijdag had burgemeester John Jorritsma nog gezegd maximaal 700 mensen toe te laten. Aan het einde van het protest riep de politie op om voldoende afstand te houden van elkaar. De gemeente liet na afloop in een persbericht weten dat er ongeveer 1700 mensen aan de demonstratie hadden meegedaan.

19.15
Het totaal aantal coronabesmettingen wereldwijd is zaterdag de 7 miljoen gepasseerd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Ongeveer 30 procent van alle virusinfecties is vastgesteld in de Verenigde Staten, het zwaarst getroffen land. Voor zover bekend stierven wereldwijd bijna 400.000 mensen door het coronavirus. Het aantal sterfgevallen dat in verband staat met Covid-19 is na vijf maanden ongeveer gelijk aan het jaarlijkse dodental door malaria.

16.38
Bij de website Infectieradar, waarmee het RIVM informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, is sprake geweest van een datalek. Daardoor waren persoonlijke gegevens in te zien, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS. De database is voorlopig offline en het lek is of wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus de woordvoerder.

14.43
Buren steunen en helpen nertsenhouder Huub Kuijpers wiens bedrijf zaterdag wordt geruimd. "Echt sneu dat hij de eerste is bij wie dieren geruimd worden. Hij zal dit met een heel gemengd, dubbel gevoel doen. Dit is de passie van die man. Deze beestjes zijn z'n lust en zijn leven. Maar de coronacrisis moeten we serieus nemen.”

14.02
De anti-racismedemonstratie in Tilburg is begonnen. Er zijn honderden mensen aanwezig. Het is een stilstaand protest tegen racisme en politiegeweld. Er wordt goed gelet op het houden van anderhalve meter afstand. Lees hier meer.

13.58
Het dodental als gevolg van het coronavirus is de afgelopen 24 uur landelijk gestegen met zes naar 6011. Een van de sterfgevallen was te betreuren in Brabant. Er zijn in heel Nederland drie nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, geen daarvan was volgens de cijfers van het RIVM in onze provincie.

In Brabant zijn er 29 nieuwe besmettingen vastgesteld, dat zijn er 14 minder dan gisteren. Volgens de RIVM-cijfers telt onze provincie nu 9333 gevallen van het virus. In Brabant zijn tot dusver 1521 coronapatiënten overleden. Het aantal mensen dat met coronaklachten werd opgenomen in een Brabants ziekenhuis bedraagt 2765.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

12.42
Stagediven in coronatijd. In een kroeg in Schijndel gebeurde het. De eigenaar zegt dat de actie 'op het randje was'. Lees hier het hele verhaal.

11.48
De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er niet voldoende naar ze wordt geluisterd bij de aanpak van de coronacrisis. Bij jongeren tussen de 25 en 34 jaar is dit vier op de tien (38 procent). Dat meldt Eenvandaag.

Wachten op privacy instellingen...

10.52
Een boete als je geen anderhalve meter afstand houdt. Die maatregel, die nu nog tijdelijk is, komt in een speciale coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. RTL Nieuws heeft een eerste versie van die wet in handen.

Tot nu toe waren de coronaregels vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen. Maar die noodverordeningen zijn bedoeld voor acute crisis, zoals rellen, en niet voor maanden achter elkaar. Daarom is er gewerkt aan een spoedwet.

In de nieuwe wet staan volgens RTL veel maatregelen die al golden . Maar er zijn ook kleine wijzigingen. Het begrip huishouden wordt verruimd. In de nieuwe wet mogen bijvoorbeeld ook campings, studentenhuizen en huizen waar arbeidsmigranten wonen zich een gemeenschappelijke huishouding noemen.

Minister De Jonge wil de wet per 1 juli laten ingaan.

10.20
Ziekenhuis Bernhoven in Uden had het zonder hulp niet gered deze coronacrisis. Arts-microbioloog Peter Schneeberger blikt terug. “Ik ga niet goed slapen vannacht. Ik denk dat het hier uit de hand gaat lopen”, zei hij na een van de eerste overleggen.

09.00
In Eindhoven en Tilburg zijn zaterdag manifestaties tegen racisme. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is helder over de aantallen: er mogen maximaal 700 mensen komen, anders wordt de demonstratie mogelijk afgebroken. In Tilburg mogen er maximaal 500 mensen demonstreren.

De protesten volgen op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS. Hij overleed toen een agent een knie in zijn nek zette bij zijn aanhouding. De manifestatie in Tilburg begint om 14.00 uur. Die in Eindhoven is op het Stadhuisplein om 17.00 uur.

06.30
De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, kan zaterdag beginnen. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vrijdagavond bepaald in een spoedzaak, die was aangespannen door dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat eerder deze week het besluit tot het vernietigen van de pelsdieren nam, had aangedrongen op een snelle uitspraak om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met ruimen. Het ministerie vreest namelijk wanordelijkheden en wil om die reden snel tot ruiming overgaan

Wachten op privacy instellingen...