Liveblog

Coronanieuws: nauwelijks nog coronapatiënten op ic, 'kroegbazen Stratumseind ten einde raad'

11 juni 2020 om 07:44 • Aangepast 19 juni 2020 om 07:04
nl
Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur slechts twee meldingen binnengekregen van nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is laag: de GGD'en in het land hebben er drie doorgegeven. In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis.

De voornaamste feiten op een rij:

  • De afgelopen 24 uur zijn in heel Nederland twee coronapatiënten overleden aan het coronavirus.
  • Er zijn drie nieuwe ziekenhuisopnames doorgegeven aan het RIVM.
  • De GGD heeft donderdagmiddag de 100.000ste afspraak gemaakt voor een coronatest.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
We sluiten het liveblog voor donderdag. Vrijdag vind je hier weer een nieuw liveblog met daarin al het belangrijke coronanieuws van de dag.

22.30
Volgens het ED gooien cafés op het Eindhovense Stratumseind massaal de deur dicht omdat ze bang zijn voor boetes voor het niet naleven van de coronaregels. "Volgens Tom van Brussel, voorzitter van de ondernemersvereniging, zijn de eerste waarschuwingen al per post onderweg. Gaan ze nog een keer in de fout dan volgt een boete van ruim 4000 euro. Dat kunnen ze er nu niet bij hebben. De helft van de cafés ging donderdag al dicht, nagenoeg de rest volgt vrijdag", schrijft de krant.

21.40
Het is oneerlijk om kermissen tot het einde van het seizoen te verbieden met alle financiële gevolgen van dien, vindt een overgrote meerderheid (82 procent) van de Nederlanders. Dat meldt Hart van Nederland na onderzoek van het eigen opiniepanel Wat vindt Nederland onder ruim 4000 mensen. Honderden kermisexploitanten trokken donderdag naar Den Haag om te protesteren tegen het coronabeleid van het kabinet.

20.00
Voor mensen die een dierbare hebben verloren aan het coronavirus worden in het Land van Cuijk vanaf eind deze maand bijeenkomsten gehouden. Het thema: ‘delen en helen na Corona.’ Onder begeleiding van twee professionals kunnen steeds zes nabestaanden praten over hun ervaringen en wat nodig is om verder te kunnen. Het gaat om een initiatief van Syntein, de coöperatie van huisartsen in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg.

18.55
Het eerste vaatje nieuwe haring is donderdag aangeboden aan het zorgpersoneel. In Brabant mochten medewerkers van het Amphia Ziekenhuis, in Breda, eerste haringen van het nieuwe seizoen proeven. De video bekijk je hier.

18.50
Kinderen en jongeren mogen deze zomer op zomerkamp, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan zorgen ervoor dat dit veilig kan.

Volgens het protocol mogen kinderen met milde klachten of zieke huisgenoten niet mee. Jongeren boven de 12 jaar moeten 1,5 meter afstand houden en activiteiten worden zo veel mogelijk in de buitenlucht georganiseerd. Deelnemers worden in kleinere groepen ingedeeld en moeten tijdens het gehele kamp in hun eigen zogenoemde kampbubbel blijven.

17.00
De volledige heropening van de basisscholen gaat over het algemeen goed. Toch krijgen ze soms met problemen te maken. Maar ouders en medewerkers zijn wel bang om besmet te raken met het coronavirus. Ook het herinrichten en schoonmaken van het gebouw is lastig. Maar het grootste probleem is het extra personeelstekort, zeggen schooldirecteuren in een enquête van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 726 schooldirecteuren.

16.40
Alle klanten van KLM die vanwege het uitvallen van een vlucht door de coronacrisis een voucher kregen, kunnen deze omruilen voor cash geld. Ook klanten die voor 15 mei een ticket hadden geboekt, kunnen de ontvangen voucher inwisselen voor geld. Veel mensen zijn niet blij met het feit dat ze vouchers krijgen in plaats van geld terug, bijvoorbeeld bij Transavia.

16.32
In het hele land liggen er nog 77 coronapatiënten op de intensive cares. Meer dan een op de drie ic's heeft geen enkele coronapatiënt meer. Dat betekent dat er genoeg ruimte is voor de zorg voor patiënten met andere aandoeningen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

14.57
Door de coronacrisis is Nederland opeens de populairste vakantiebestemming voor de Nederlandse bevolking. Maar binnen gezinnen met tienerkinderen is men het oneens over de precieze locatie deze zomer. De kinderen willen het liefst naar Texel, maar voor ouders is Zuid-Limburg de favoriete bestemming. Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Voor een stedentrip zijn Amsterdam en Utrecht favoriet bij jong en oud.

14.31
De GGD heeft donderdagmiddag de 100.000ste afspraak sinds 1 juni gemaakt voor een coronatest. Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben omdat hij of zij milde klachten heeft, kan sinds 1 juni een test aanvragen. Na een hectisch begin loopt het nu gesmeerd bij het landelijk nummer (0800-1202), aldus de GGD. In bijna alle gevallen wordt binnen maximaal 48 uur een uitslag gemeld.

14.26
De Consumentenbond krijgt veel meldingen binnen over annuleringen van vliegreizen bij Transavia, die zeer kort volgen op boekingen door klanten. Volgens de belangenvereniging handelt de budgetmaatschappij daarbij in strijd met Europese regels. In een brief wordt de directie van Transavia uitgenodigd om tekst en uitleg te geven. Sinds Transavia eerder deze maand weer vluchten uitvoert, komen bij de Consumentenbond veel meldingen binnen van annuleringen na het boeken van een ticket. Soms gebeurt dit al binnen 24 uur, stelt de belangenorganisatie.

14.20
Op het Malieveld in Den Haag is donderdagmiddag de demonstratie van kermisexploitanten van start gegaan. Zij vinden het niet eerlijk dat pretparken al open mogen, terwijl kermissen nog tot ten minste 1 september niet zijn toegestaan vanwege de coronacrisis.

Foto: Raymond Merckx
Foto: Raymond Merckx

14.05
In Brabant is in de afgelopen 24 uur niemand overleden aan het coronavirus, het totaal aantal doden blijft staan op 1523. Ook zijn er geen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld: sinds het begin van de uitbraak zijn 2766 Brabanders met coronaklachten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Verder meldt het RIVM 28 nieuwe besmettingen in onze provincie. Het totale aantal Brabantse besmettingen staat volgens het RIVM op 9467.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur in heel Nederland 2 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal doden door corona op 6044. Slechts 3 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Er werden 164 nieuwe besmettingen geregistreerd, het totaal aantal positief geteste mensen op het virus komt daarmee op 48.251.

Wachten op privacy instellingen...

14.00
De coronacrisis maakt de belangrijke rol van de publieke omroep extra duidelijk als verbinder en brenger van nieuws, achtergronden en ontspanning. Dat zegt Shula Rijxman, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ze doet wederom een oproep aan de politiek om de NPO te steunen.

13.51
Het aantal voertuigdiefstallen is tijdens de afgelopen 'coronamaanden' gedaald. Na een stijging in zowel januari als februari (5,7 en 4,3 procent) noteert het Verbond van Verzekeraars sinds maart tijdens de coronacrisis een daling van drie maanden op rij. In vergelijking met een jaar eerder waren er in maart 5,7 procent minder diefstallen. In april was dat 4,9 procent en in mei 6,6 procent.

Wachten op privacy instellingen...

13.46
Zorgorganisatie Valkenhof in de regio Valkenswaard en Leende versoepelt vanaf maandag de bezoekregeling. Sinds vrijdag 29 mei is op afdelingen waar geen corona-besmettingen is vastgesteld één vaste bezoeker per bewoner per week toegestaan. Deze vaste bezoeker mag per week één uur op bezoek komen. Vanaf 15 juni zijn op schone afdelingen vier vaste bezoekers per bewoner toegestaan en is dagelijks bezoek mogelijk. Meerdere vaste bezoekers per bezoek én meerdere bezoeken per dag zijn toegestaan, zolang de situatie veilig blijft.

13.12
Sekswerkers willen maandag weer beginnen met werken en niet wachten tot 1 september, zoals de overheid voorschrijft. Vrijdagochtend houden ze daarover een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Dat meldt SekswerkExpertise, het platform voor positieverbetering van sekswerkers. "Na afloop zal er achter de ramen in Den Haag en in andere raamgebieden tevens van alles te zien zijn. De gordijnen gaan eindelijk weer open", kondigt een woordvoerster aan.

11.44
De sport-, cultuur- en entertainmentbranches hebben gisteren met staatsecretaris Keijzer en ministers Van Engelshoven, Grapperhaus en Van Rijn gesproken over 'de uitzonderlijke en lastige situatie waarin de evenementensector verkeert. Dat meldt de Alliantie voor Evenementenbouwers.

Volgens de branches moet er gekeken worden naar maatwerk. "Een voetbalstadion, beursgebouw of concertlocatie heeft bijvoorbeeld meer vierkante meters en faciliteiten dan een klein theater", schrijft de Alliantie van Evenementenbouwers in een persbericht.

10.16

Wachten op privacy instellingen...

08.50
Veel Brabantse kermisfamilies trekken er donderdag om negen uur 's ochtends op uit met hun attracties. Kermisexploitanten uit heel het land gaan protesteren in Den Haag. De ondernemers zijn boos omdat ze door de coronamaatregelen zonder perspectief thuis zitten.

07.30
Karin van der Staak (33) uit Drunen vertelt op verzoek van Omroep Brabant over haar werk bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ze is verpleegkundige op de intensive care, waar corona inmiddels niet meer de klok slaat.

06.10
Tientallen gemeenten hebben miljoenen euro's moeten bijlenen om salarissen, uitkeringen en subsidies te kunnen betalen. Door de coronacrisis zijn hun inkomsten sterk gedaald en uitgaven flink gestegen, meldt het AD na eigen onderzoek. De gemeente Breda is een van die gemeenten: ze moet 15 miljoen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) om het hoofd boven water te houden.

Gemeenten zagen bronnen van inkomsten als toeristenbelasting en parkeergelden opdrogen. Doordat ondernemers, burgers en sportclubs uitstel van betaling kregen, kwam er nog minder geld binnen.

05.30
Nu we door de coronamaatregelen niet meer in grote groepen de stad in kunnen, trekken we massaal de natuur in. Met als gevolg dat het veel drukker wordt op de wandel- en fietspaden in het bos. Daarom heeft marketingorganisatie VisitBrabant een zogenaamde ‘druktemeter’ in het leven geroepen. Daarmee kun je op elk moment zien hoe druk het is in de Brabantse natuurgebieden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!