Nog twee nertsenfokkerijen besmet en geruimd

15 juni om 21:15 • Aangepast 22 juni om 21:14
Een nerts op een farm (foto: Flickr).
Een nerts op een farm (foto: Flickr).
Er zijn nog twee nertsenfokkerijen in Brabant waar het coronavirus is vastgesteld. Dat meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bedrijven in de gemeenten Gemert-Bakel en Landhorst. De fokkerijen zijn maandag ook direct geruimd.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

Bij de bedrijven kwam afgelopen vrijdag de verdenking van een coronabesmetting aan het licht, schrijft de minister. Afgelopen weekend werd de besmetting bevestigd na onderzoek in een laboratorium.

Elf bedrijven geruimd
Vanaf 6 juni vonden er ook al ruimingen plaats bij nertsenfokkerijen in Brabant (elf) en Noord-Limburg (twee). Toen zijn er ruim 570.000 dieren gedood.

Het aantal besmette Brabantse nertsenfokkerijen staat nu op dertien, verdeeld over de volgende plaatsen: Milheeze (2), De Mortel (1), Beek en Donk (1), Deurne (1), Landhorst (5), Gemert Bakel (2) en Volkel (1).

Bedrijven die geruimd zijn, moeten een paar maanden leeg blijven staan. Dat moet er voor zorgen dat er geen virus meer aanwezig is. Pas daarna mogen de kooien eventueel opnieuw bevolkt worden.

Wachten op privacy instellingen...